Sommar skulle inte vara sommar utan jordgubbar och grädde. Det är jag helt övertygad om. Och jordgubbar (och för sin del grädde också) kan egentligen med fördel avnjutas precis som de är – men OM man skulle vilja göra något annat med dem finns det nästan ingenting som slår den klassiska brittiska efterrätten ETON MESS (Eton-röra).

Efterrätten har fått sitt namn efter det anrika brittiska pojkinternatet Eton, nära Windsor, som traditionellt serverar desserten under sin årliga kricket match mot Winchesterskolan i början på juni.

Upprinnelsen till denna dessert är höljd i dunkel och det finns olika åsikter i fråga om vem det egentligen var som uppfann den. Enligt en historia kom efterrätten till efter att en labrador satt sig på en picknick korg i baksätet på en bil och krossat den nedpackade desserten. Andra hävdar dock att den helt enkelt är resultatet av en tappad pavlova.  Enligt sägnen uppfann kocken efter olyckan i ren desperation en ny rätt eftersom han inte hade något annat att servera. Vad som är sanning är svårt att säga – men jag håller på labradorrumpan!

Det finns också olika versioner – i skolans cafeteria serverade under tidigare decennier Eton Mess både i bananversion och med tillagd glass. Jamie Oliver marinerar bären i balsamvinäger. Även min hjältinna kockan Nigella Lawson (hon med super-skafferiet) har en  egen version – hon lägger till granatäpple. Men jag är renlärig och håller mig till traditionen, jag.

Hur som helst, den är super enkel att göra – och ännu enklare att äta! And so very typically English!

Du behöver:

500g färska jordgubbar

3 dl vispgrädde

maränger (helst hemgjorda – men köpta funkar också om det kniper)

3 msk florsocker

Vispa grädden till mjuka toppar. Ta hälften av jordgubbarna och kör i handmixer eller mosa fint. Blanda jordgubbs-moset med grädden och ställ kallt i ca 30 minuter.

Skär under tiden de resterande jordgubbarna i bitar (inte för små). Bryt marängerna i bitar och vänd ner i den kalla jordgubbsgrädden– om de blir smulor så häll i dem också. Skopa blandningen i individuella dessertskålar eller en större gemensam. Toppa med jordgubbsbitarna och dofta över florsocker.

Enjoy! 

/bec