foccaccia

Jag är naturligtvis mycket inspirerad av Italien just nu. På planet hem från Florens läste jag medhavd Lantliv (man måste ju förgylla även hemfärden på något sätt) och hittade detta härliga recept på foccaccia med dinkel.

1 bröd som är ca 20-25 bitar
25 g jäst
6½ dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 kg siktat dinkelmjöl

Garnering kan varieras men förslagsvis:
flingsalt
svarta oliver (kan bytas ut mot soltorkade tomater)
färsk rosmarin

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Häll över vatten och rör så att jästen löses upp.
3. Tillsätt salt, olja och mjöl men ta undan ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns len och smidig, ca 10 min om du gör det för hand.
5. Låt jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats i ca 1 timme.
6. Lägg degen direkt i en långpanna som du hällt olja i eller smort ordentligt. Jämna till brödet så att det passar i formen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
7. Tryck ner oliverna när ca 10 minuter återstår av jäsningen. Pensla brödet med oljan och strö över med finhackad rosmarin och flingsalt.
8. Grädda brödet på 225 grader i ca 20 minuter. Låt det svalna på galler utan bakduk. Skär i rutor och garnera gärna med färsk rosmarin.

Näst sista dagen i Italien tog vi tåget till Pisa. Innan avfärd hade vi varit på Mercato och handlat, just det foccaccia och lite ost. Det var tänkt som lite picknick men vi råkade smaka redan på tåget och vips var brödet slut!!

Bild: Privat med rosmarinkvist