“Hallo! Why all these cups? Why cucumber sandwiches? Why such reckless extravagance in one so young? Who is coming to tea?”
Oscar Wilde, ”The Importance of Being Earnest”

bild-1401

Här är ännu en engelsk favorit med både historia och anor – de klassiska gurksmörgåsarna som de avnjöts i det viktorianska England. Precis som med semlor finns det många versioner idag – men det här receptet är så ”back to basics” man kan komma. Jag har provat olika varianter men detta är hur min svärmor har lärt mig – och jag måste erkänna att de blir godast. De är både enkla och billiga – och smakar ändå förvånansvärt mycket – med tanke på de enkla ingredienserna. Som del av en buffé eller med en stor saftig kaka till räcker det här receptet till fyra.

Du behöver:

1-2 slanggurkor
1 limpa vitt matbröd i skivor
smör eller Bregott
salt
(möjligen lite finhackad mynta)

Börja med att skala gurkan – detta görs som ni vet bäst medelst rotfruktsskalare eller möjligen osthyvel om det kniper. Hyvla sedan tunna skivor av gurkan och placera ut dessa en och en på en stor bricka. Salta gurkan. Det krävs egentligen inte mycket salt – men alla skivor måste ha fått lite på sig.

Medan saltet drar ut överflödig vätska från gurkan – bre hälften av brödskivorna.
Gurkskivorna borde nu ha blivit ganska blöta – dutta bort vätskan med hushållspapper eller en ren (!) kökshandduk och vänd på alla skivor. Se till att ingen vätska finns kvar på brickan. Salta gurkskivorna igen.

Bre resten av brödskivorna.
Efter ungefär 5-10 minuter borde gurkskivorna vara klara. Lägg då allihop i ett durkslag och låt rinna av. Torka eventuellt av dem igen. Det viktigaste är att de inte längre är blöta.

Täck en brödskiva med gurka, lägg till en lien aning mynta om det önskas, och placera en brödskiva ovanpå – tryck ihop. Det är viktigt att sandwichen inte blir för lös. När alla brödskivor blivit hopparade – ta en vass kniv och skär försiktigt av alla kanter. Dela sedan på diagonalerna för att få den klassiska sandwich formen eller i stavar om det föredras.

Bör intagas mellan 15.30 och 18.00 ( tea time among polite society) eller möjligen i te-pausen i gröngräset under en cricketmatch. Men om man nu inte har vare sig cricketlag, paviljong eller gröngräs att ta till – tycker i alla fall jag att de är goda när som helst. De finns följaktligen nästan alltid på bordet om jag har folk över på fika – tea time or not. Fungerar givetvis lika bra till kaffe – men ska man ha te till rekommenderar jag lapsang souchong. Enjoy

av Rebecca Martin

Annonser