Ettbraliv har förmånen att låta er ta del av en gästblogg av Marie M – 5 barns mor i Stockholm. Otroligt driven tjej som också har webbutiken elvasmåtroll.

Hur ofta kommer man egentligen iväg på små getaways som småbarnsförälder? Erkänn att även om lusten finns där så stupar det oftast på att man a) inte hittar barnvakt b) inte hittar ett ställe man vill/kan/har råd att åka till eller c) det blir för stort, för dyrt eller bara för ansträngande för att bli den tänkta avkopplingen det från början var tänkt som.
Som ensamstående sambo med 3-5 barn, dvs. 2 varannan veckas barn och en sambo som reser i jobbet och ofta är borta en vecka i sträck, är orken inte alltid på topp. Egentiden är i det närmaste obefintlig och att bara få ta ett bad utan att minst ett barn behöver bajsa precis just då räknas nästan som lyx.
Åtminstone den här mamman är såhär års i behov av uppmuntran och lite sammet för själen för att orka bara lite till, snart är ju våren här, men tiden och pengarna verkar aldrig riktigt räcka till eller så faller det på det där med barnvakten. Mitt i denna familjens vintertristess renoveras hela lägenheten och helt plötsligt hamnar de i en svårlöst sits; hallgolvet ska målas. Två gånger. Mellan strykningarna ska det torka 16 timmar. Innan det får beträdas ska det torka ytterligare 16 timmar.

De stora barnen kan åka och bo hos sin far i två dagar, ett problem löst. De två lite mindre barnen och pappan kan åka till svärmor och bo där. Baka bullar, åka pulka och bli bortskämda med sådant de inte får hemma. Två problem lösta. Men mamman då? Och bebisen? Mamman ska på ett möte som kommer dra ut på tiden, att åka till svärmor efter blir minst sagt bökigt, kanske till och med omöjligt. ”Ta in på hotell” säger pappan. Kanske att han säger det halvt om halvt på skämt men så tänker han till och säger det igen. ”Gör det. Ta in på hotell med bebisen. Se det som en liten retreat, ett andrum. Det kan du behöva”. Efter att första ha fnyst bort det hela som en dum, dyr och onödig idé surfar mamman in på Clarions hemsida, kollar priserna och inser att det faktiskt inte måste bli så himla dyrt. Dessutom älskar den här mamman att bo på hotell och att äta hotellfrukost. Kanske är det inte är så dumt, kanske är mamman värd att få koppla bort allt utom sig själv (och bebisen) i ett par dagar. Så hotell bokas och plötsligt förvandlas den jobbiga nu-ska-hallgolvet-målas-och-vi-måste-ut-situationen till en ganska behaglig mamman-och-bebisen-ska-få-rå-om-varandra-på-ett-hotell-situation.
Klockan 15 två dagar senare checkar mamman och bebisen in på hotellet. Rummet ligger på fjärde våningen och är litet men rent, fräscht, snyggt och sängen är fantastisk, underbar och fulla av mjuka sköna kuddar och ett fluffigt täcke som känns som lena moln under mammans händer. Ganska snart måste mamman och bebisen iväg på sitt möte som fortsätter in på sena kvällen på en av stadens, enligt mamman, bästa restauranger; Mondän på Tulegatan. Inte nog med att maten är rent förträfflig, personalen är otroligt proffsig, trevlig och kunnig. Mamman äter Carpaccio med parmesan, ruccola och makadamianötter och sedan Bleka med hjärtmusslor. Himlen är nära!

bild-112

Efter den fantastiska middagen tar sig mamman och bebisen tillbaka till hotellet där de kan sova gott bland de där mjuka sköna kuddarna och molntäcket som hela natten ligger som sammet kring dem. På morgonen vill bebisen inte alls gå upp och äta frukost utan sover envist vidare fast klockan är över 9. Till slut flyttas hon sovande över till vagnen och mamman tuffar 3 trappor ner till restaurangen. Där möts hon av en helt fantastiskt innehållsrik frukostbuffé, en av de största och bästa hon någonsin sett faktiskt. Medan bebisen sover intar mamman allt från te och juice till små prinskorvar, laxröra, färsk frukt och smörgåsar med färskost och god italiensk salami. Det finns pålägg för alla smaker, bröd i alla möjliga färger och former och fil, yoghurt, flingor, torkade aprikoser, russin och och och..! Mätt och belåten beger sig sedan mamman (och den fortsatt sovande bebisen) upp på rummet för en snabb dusch innan närområdet ska utforskas. Och här kommer vi till det riktigt fina i kråksången, nämligen var hotellet ligger. Behövde mamman åka tåg med SJ eller flyg med SAS? Krävdes det passning av flygbussar, incheckning av bagage och timmar av resande? Nix pix. 6 stationer hemifrån med 4:ans buss var allt som behövdes. Sedan framme. Närområdet är alltså redan utforskat och mamman vet precis vart hon ska bege sig för att shoppa, promenera eller äta en god lunch. Nog för att nya ställen har sin charm men att slippa ens fundera på hur man tar sig fram eller vad som finns att erbjuda är rätt så avkopplande det också. Dessutom, och detta var en rätt märklig känsla, så kände sig mamman som en turist i sin egen stad trots att hon nästan kunde se sitt eget hus från hotellrummet!

bild-113

Några timmar senare återvänder mamman och bebisen till sitt rum där de tar en lång skön dusch och sedan en ännu längre och ännu skönare tupplur. Kuddarna och täcket gör sängen till ett moln de flyger iväg på och inte förrän nästan 3 timmar senare landar de igen, då utvilade och redo för ännu en kväll på stan.

Strax efter 17.30 möter de upp en av mammans vänner och tillsammans med henne går de på 3:ans buss som tar dem tvärs över stan till restaurang Roppongi på Hantverkargatan. Här intas en fantastiskt god måltid bestående av misosoppa, laxtartar, california temaki, sushi och en chokladig efterrätt. Eftersom Roppongis laxtartar är bland det absolut godaste mamman vet är hon återigen i himlen. Några ytterst trevliga timmar och samtal senare rullar mamman in bebisen på hotellrummet igen. Ytterligare en natt bland molnen och sovmorgon morgonen därpå späder på känslan av avslappning och belåtenhet hos mamman. Ytterligare en makalös frukostbuffé intas och sedan är det dags att packa ihop, checka ut och åka hem.

Receptionisten som tar betalt för en Zingo från minibaren frågar om mamman och bebisen haft en trevlig vistelse och mamman får något religiöst i blicken. ”Ja. Helt underbart faktiskt!”

20 minuter senare är mamman och bebisen hemma i sin nytapetserade hall med det svarta nymålade golvet och tack vare att resan hem var så kort finns känslan av hotell och avkoppling fortfarande kvar i färskaste minne!

Mammans bästa tips är att sikta lågt för att komma högt. Öppna ögonen för det som ligger helt nära och ta chansen att få slappna av hemma i din egen stad! Värt att tänka på är även att det ofta är riktigt billigt även på lite finare hotell när man stannar över fre/lö eller lö/sö då de sedvanliga gästerna, dvs de som reser i jobbet, inte är där.
Just det Clarionhotellet som den här mamman och bebisen bodde på, har en del riktigt trevliga erbjudanden nu t.ex. weekend break, romance getaway, casino night och soft Sunday.
Mamman tipsar:

Clarion på Ringvägen i Stockholm

Restaurang Mondän på Tulegatan

Restaurang Roppongi på Hatverkargatan

bild-114

Bilder och text: Marie Mossle

Annonser