9789127116689

Att tro kan försätta berg, är ett talesätt som vi alla har hört. När det finns någonting du verkligen tror på, eller verkligen vill ha, kan det driva dig att jobba hårt för att uppnå din önskan.

Det kan vara alltifrån din övertygelse inom politik, eller din starka önskan att få köpa en viss sak, eller kanske att gå ner i vikt?

Att önska sig en sak, får dig att tänka ofta på denna saken, att fokusera, att tänka positivt. Kanske du till och med kan visualisera, se det framför dig, du och familjen i det där fina huset, den där fina väskan på din arm, den långa sandstranden eller den där nya vännen?

Det du önskar kan du få : ett experiment med tankens kraft, är en novell av Noelle Oxenhandler som handlar om just detta, att önska sig någonting.

Önska något, och det kommer att gå i uppfyllelse, uppmanas Noelle Oxenhandler av en vän. Med stor skepsis lyder hon detta råd och märkliga saker händer under året som kommer. Ett hus står högt på hennes önskelista, men hur ska det gå till? Och en man. Och att hitta en livsstil, ett andligt sammanhang att tillhöra.

I sagan brukar hjälten vid något tillfälle få önska sig tre saker. Det finns en urgammal myt om att önskningen i sig kan få saker att hända. Är en sådan föreställning enbart barnslig, övernaturlig och ovetenskaplig? Eller är det så att vägen till framgång är att styra sina tankar mot de drömmar och önskningar vi har i livet – att undvika det negativa och fokusera på det positiva?

Noelle Oxenhandler diskuterar detta, mellan hopp och skepsis. Mellan rationella argument på ena sidan och på den andra en envis tro på en andlig sida av tillvaron där våra tankar och intentioner har betydelse för vår verklighet.

Det du önskar kan du få är lättläst som en roman, klok och insiktsfull, rolig, hoppingivande och framför allt sann.

Det finns alltid skeptiska personer, även jag vissa dagar. Är det när man redan har lyckats som man försöker bevisa att det går att önska och få? Ja vad vet jag, men som vi brukar säga, alla blir saliga på sin egen tro.

Sen finns det naturligtvis saker som kan vara mycket svåra att påverka men positivt tänkande kan ändå aldrig skada någonting!

Text och bild: Natur och Kultur-förlag.

Annonser