Jag vill gärna tipsa om en fantastiskt god varmrätt som vi gjorde för ett antal år sedan.

(Om jag ens ska försöka och räkna bakåt hur länge sedan det är, inte 2007, inte 2006, och 2005 hade vi en 3 veckors bebis och satt just hemkomna från en vistelse på sjukhuset, ja kan ha varit 2004 eller kanske tom 2003? Herregud kan det ha varit 5 år sedan. Nåväl en rätt värd att göra minst vart femte år då!)

nyarssupe

Hälleflundra på spenatbädd

Ingredienser för 4 personer:
1 msk kikomansoya
2 msk matlagningsyoghurt
100 gram Schalottenlök(ar)
2 dl fiskfond
2 tsk ingefära
2 st limefrukt(er)
salt och peppar
1 st vitlöksklyftor, pressade
160 gram smör
200 gram spenat
2 msk rapsolja
650 gram hälleflundrafiléer, odlad

Tillagning
Grilla gärna fiskbitarna i grillpanna så att de får ett vackert mönster och stek klart dem i 175° ugnsvärme i ca tio minuter. Plocka isär den färska spenaten och skölj den väl. Fräs spenaten i smör och en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra först när den ska serveras.

Riv skalet från en limefrukt och strimla ingefäran fint. Pressa ut saften ur en lime, skär ut fileer ur den andra till garnityr. Koka med lime, limeskalet, fiskfonden, ingefärsresterna och den finhackade schalottenlöken.

Vispa ner 150 g smör i såsen och sila den. Koka upp igen under vispning och tillsätt färsk ingefära. Lägg sedan limeklyftorna på varma tallrikar. Arrangera flundran ovanpå en bädd av spenat med limeklyftor runt.

Men, nu är det också så här, man lär så länge man lever. Vet ni vad jag har upptäckt, Hälleflundran äro rödlistad hos WWF. Anledningen är att den är överfiskad och har en långsam tillväxt och bör därför alltså inte fiskas, eller ätas.

Kanske går det att hitta odlad kravmärkt hälleflundra och då är ju saken en annan!
Läs mer här hos WWF!

Här ger jag alltså tips om en god fiskmåltid som inte går att göra? Såklart den gör, men kanske välja en annan fisk; annan plattfisk som är godkänd eller kanske piggvar?

Ett tips till: ska ni ha fisk till nyår och önskar något särskilt bör ni nog ut och handla idag. Min stora ICA fick fiskleverans imorse inför helgen.

Bild: Eget kollage med några olika ingredienser. Jag la till grädde istället för matlagningsyoghurt, det väljer man som man själv vill!

Annonser