Penhaligon´s of London har hållit den brittiske gentlemannen i aftershave och exklusiva renlighetsprodukter sedan 1870- talet. Grundaren, William Penhaligon från Penzance i Cornwall producerade sin första ”scent” eller parfum 1872, men hans karriär stadfästes strax efter sekelskiftet då han skapade Blenheim Bouquet speciellt för hertigen av Marlborough – en doft som senare blev en speciell favorit även för Winston Churchill.

Vid flera tillfällen har Penhaligons utnämnts till hovleverantör till det brittiska hovet – senast av Prins Charles 1988. Det är inte ovanligt att senare dofter som Quercus från 1996 och Lavandula från 2004 används både av män och av kvinnor.

penhaligons

Denna den brittiska överklassens institution har även en webbshop där man kan botanisera igenom både de maskulina och feminina kollektionerna. Trots att man inte själv kan prova dofterna finns utförliga beskrivningar av dofternas sammansättning och historia. Under fliken ”Seasonal gifts” hittar man underbara julklappsidéer för männen (och kvinnorna) i sitt liv – speciellt om det bor en undertryckt snobb någonstans inom dem – eller inom er själva för den delen. Eftersom jag utan tvekan är både anglofil och har snobberitendenser har jag givetvis inte kunnat motstå frestelsen att ekipera åtminstone en av mina närmaste från en sådan skattgömma av brittisk tradition. Men med vad eller till vem avslöjar jag inte – det får han upptäcka på julafton.

Bild: Penhaligons

Annonser