Kanske är det årets julklapp bland alla kokböcker, Ekologiska smaker av Henrik Arkåsen. Det är en mycket fin bok med underbara bilder och härliga recept. Dessutom innehåller den information kring de val av råvaror som ligger bakom recepten! Lägg ytterliggare till trevliga berättelser och anekdoter från Henrik.

Bläddra i boken här!

Att laga mat från grunden med naturliga råvaror och utan onödiga tillsatser är enkelt. Maten smakar mycket godare – både för gommen och för samvetet – om vi vet exakt hur den är tillagad. Ekologisk matlagning handlar lika mycket om hälsa som om miljö och smak. Genom att välja råvaror som är odlade med hänsyn till vår natur får vi i oss mindre tillsatser och får äta mat som smakar mer och godare.

Intresset för ekologisk mat är stort idag och vi får ständigt nya fakta att ta ställning till, men det finns enkla vägar och små förändringar som gör stor skillnad. Boken innehåller lättillgängliga fakta om varför ekologisk mat är bra för vår hälsa och för miljön. Du får också en rad handfasta tips på hur du kan tänka när du planerar dina inköp och handlar mat, en guide till miljömärkning, kockens tips för enklare matlagning, en säsongsguide och lästips för den som vill veta mer.

Ekologiska smaker är skriven av Henrik Arkåsen som är kock och utbildad i Grythyttan. Tillsammans med sin fru och två vänner driver han restaurangerna Saltmagasinet och Gusto i Västervik samt butiken Ost&Deli. Saltmagasinet har blivit utsedd till Västerviks bästa krog i White-guide flera år i rad och Henrik och hans kollegor har redan från start fokuserat på att använda ekologiska och lokalt producerade råvaror. Henrik är också en flitig föreläsare om mat och miljö i skolor och för företag och är en av drivkrafterna bakom den lokala marknaden ”Smaka på Tjust”, en höstmarknad för närproducerade råvaror och hantverk. Hans intresse och kunnande inom matlagning och ekologi är genuint och entusiasmerande.

Bild: Kummin förlag

Annonser