Men inte ska vi väl ta de utrotningshotade pandornas mat, var min första tanke kring bambu som blir allt mer och mer i ropet som inredningsmaterial. Vid lite närmare undersökning har det visat sig att bambu är ett väldigt miljövänligt material. Bambu är världens snabbast växande växt. Fibrerna är 100% biologiska och växer naturligt utan att man behöver använda bekämpningsmedel eller gödning! Dessutom är bambu känt för att förbättra undermålig jordmån på stora ytor. (förbättra jordkvaliteten skulle jag nog vilja översätta det som?)

Med start i september började Cosas att sälja de vackra skålarna från Ekobo ecology & design, ett företag som specialiserat sig på miljövänlig tillverkning av moderna och vackra tillbehör för hemmet i bambu.

En bambuplanta kan skördas 4 gånger per år och den avger 35% mer syre än traditionella träslag. Bambu är dessutom ett hållbart material, 4 ggr hårdare än lönn.
Tillverkningen sker enligt Fair Trade-principer i Vietnam där traditionen att göra skålar av bambu är lång, metoden kallas ”spung baboo”.

Stadium lanserar i höst en ny spännande och tidsenlig wellness-serie. Kollektionen består av två överdelar och två byxor med olika benlängd. Samtliga delar är tillverkade i ekologisk bomull och bambufibrer. Bambu är ett nytt härligt material i kläder som absorberar och avdunstar svett på en gång. Den naturliga andningen gör att man håller sig torr länge!

Min kollega Martina som tipsade mig om kollektionen från Stadium berättade också att hon hade köpt handdukar med bambufibrer och dessa handdukar är outstanding bäst. De suger upp vattnet när man torkar sig mycket bättre än vanliga handdukar som är 100% bomull (i varierande kvalitet. Tänk vissa som är helt mjuka och sladdriga och måste tvättas många gånger innan de i huvudtaget får någon absorberande effekt!!)

Handdukar med bambu finns bland annat på Jysk men också hos Ekogarderoben!

Absolut ett material att hålla ögonen på!

Bilder: Stadium.se och wikipedia.se