Det är dags att vara ärlig. Har du för vana att byta om till ”hemmakläder” så fort du kommer hem? Eller är det så att du faktiskt mer eller mindre lever i myskläder? I så fall kan det vara dags att ta sig en titt på hemmagarderoben. Kan det vara så illa att du är vad amerikanerna kallar en ”shlumpadinka”?

Bylsiga tröjor, mysbyxor med gällivarehäng, leggings med knän och oversize t-shirts som sett bättre dagar. Vi har alla sett dem. I matvaruaffären, på bussen, och på bensinstationen. Kanske har vi vid tillfälle själva frestats att bege oss ut i något snabbärende iförda hemmauniformen. I USA kallas de ”shlumpadinkas” – personer som inte längre bryr sig om sitt utseende på grund av lättja och brist på självförtroende/värderingar/självrespekt.

Den senaste veckans Oprah visade ett avsnitt där hon anlitat en stylist för att ”göra om” ett gäng kvinnor som uppvisade typiska ”shlumpadinka” tendenser. Kvinnorna klädde sig genomgående i hemmakläder, och en gick så långt i sitt bekvämlighetsbehov att hon ofta sågs ute på staden i pyjamasbyxor.

Att ha ”hemmakläder” är något de flesta av oss känner igen. Men för majoriteten av oss är det kanske inte så illa att vi helt gett upp – vare sig vi lämnar huset en gång om dagen eller en gång i veckan – om vi jobbar hemifrån, studerar eller är föräldralediga. Snarare vill vi skydda våra dyrt införskaffade kläder från barnens/husdjurens kletiga små tassar, från spill och överanvändning. Och det är knappast något nytt. Men den berömda frasen ”låt mig byta om till något mer bekvämt” betyder idag knappast detsamma som tidigare. Idag är vi mer benägna att stjäla makens mysbyxor än att svepa in oss i silke och svandun.

Men går vi för långt? Börjar det inte bli tröttsamt att kasta sig bakom soffan eller låsa in sig på toaletten när en granne ringer på dörren med en frenetisk uppmaning till barnen/maken att inte släppa in någon. Slutar vi bry oss om våra kläder passar, eller om de är hela och rena, när vi kommer in över tröskeln? Är vi shlumpadinkor, vi också? Eller är våra hemmauniformer en protest mot det utseendefixerande samhälle vi möter utanför hemmet?

I Oprahs program stylades de amerikanska shlumpadinkorna om till trevliga medelklass-donnor som struttade ner för catwalken redo för en lunch med väninnorna eller en affärsrunda i närmaste shoppingcenter. Fokus lades på att kvinnorna inte skulle visa sig bland folk utan att ha självrespekt nog att se välklädda ut. Kanske var det behövligt med tanke på deras benägenhet att traska runt på stan i pyjamas. Jag kan rapportera att Oprahs shlumpadinkor nu ser ärtiga ut när de beger sig utanför dörren. Men jag vågar nästan slå vad om att uniformen åker på igen när de kommer hem. Det gör min egen alla gånger.

Majoriteten av oss vill byta om till något bekvämt, löst sittande och i mjukt material när vi kommer hem. Oprah gör själv ofta reklam för tränings- och/eller hemmakläder. Men ärligt talat – hur många av oss lägger tid och pengar på det? Det är ju så mycket enklare att bara dra på sig makens mysbyxor, eller leggingsen från -92 och en t-shirt. Och vi har blivit bra på shlumpadinkans trestegshopp bakom fåtöljen när representanten för bostadsrättsföreningen eller jultidningsförsäljaren knackar på.

Men är det inte dags att göra något åt detta? Lägga vintage-tightsen på hyllan en gång för alla? Inte för makens, grannens eller våra andra medmänniskors skull – utan snarare för vår egen. Och innan ni börjar invända – jag menar inte att vi behöver vara sminkade, friserade och uppklädda även på fritiden – snarare att det kan vara dags att unna sin hemmagarderob samma uppmärksamhet vi ägnar åt jobb- eller festgarderoben.

De flesta välsorterade klädbutiker har idag ”hemmakläder” i sitt sortiment, annars är deras tränings- eller yoga plagg ofta både mjuka och bekväma. Om vi inte lever för att jobba utan jobbar för att leva – har vi då inte idag våra garderobsprioriteringar helt fel? Eftersom vi tillbringar en stor del av vår tid i bekväma kläder – låt oss fira det!

Rebecca Martin

Ettbraliv vill såklart hjälpa alla shlumpadinkas därute och har skrivit om snygga hemmakläder tidigare här

Annonser