Det kom ett mail till Ettbraliv från Jenny Hertzman som skrev att hon hade hittat en fin bild hos oss som hon undrade om hon fick använda. Jenny jobbar som marinbiolog på Länstyrelsen i Blekinge. Bilden hon ville låna var en bild på min dotter när hon snorklar.

Jag blev förstås nyfiken på vad bilden skulle användas till och Jenny berättade om att det denna sommar kommer Sveriges första snorklingsled att öppnas.

Idag 26 juli är det invigning av snorklingsleden i Kollevik i Blekinges arkipelag! Jenny är på stor bild på första sidan i DN och helsidesartikel inne i tidningen. Jättekul!

Snorklingsleden är en ”undervattensstig” med informationsplattor på botten som kan läsas från ytan. Det är även möjligt att fridyka för den som vill ta sig en närmare titt. Snorklingsleden går genom olika marina landskap som sand- och stenbotten. Informationen är lättförståelig och beskriver de vanligaste arterna utanför Blekinges kust, men även storskaliga östersjöproblem som t ex övergödning, båtbottenfärger och överfiske.

Tanken med snorklingsleden är att uppmärksamma de marina ekosystemen och öka intresset för livet under ytan. Såväl nybörjare som erfarna snorklare/dykare är välkomna att förbättra sina kunskaper om havets invånare. Leden är uppdelad i enklare del på grunt vatten och en lite svårare del på djupare vatten dock max. 3 meter.


Här kan du läsa mer!

Bild: Privat samt enligt ök med Jenny Hertzman. Bilden på Johanna som snorklar finns att beskåda på tre informationsskyltar på land, invid snorklingsleden.

Annonser