Denna period i juni, före och efter midsommar, tycker jag på flera sätt är en av de mest underbara tider på året i Sverige. Det är ljust. Det är så otroligt ljust.

Visste ni förresten att man i Frankrike varje år firar Fête de l’ête den 21 juni. Sommarsolståndet här hemma hos oss, som vi inte firar så värst. I Frankrike firas det med konserter och andra festligheter ute på gatorna, gratis! När jag bodde i Frankrike, i Versailles närmare bestämt gick vi på en Jimmy Cliff-konsert. Vem 17 är det tänker ni säkert, men det var han som gjorde slagdängan Reggae Night och I can see clearly now

Åter till svensk midsommar. Vad är det vi förknippar med svensk midsommar? Färsk potatis, sill, gräslök, jordgubbstårta, dans kring midsommarstången, krans i håret. Jag får underbara visioner!

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet ‘maja’ som betyder löva.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och sedan fylla på med blad och blommor.

Knutet till midsommar finns också en stark tradition av firande och alkoholkonsumtion, vilket gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det myckna resandet omkring helgen, då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade.

Jag ber er alla, låt bilen vila hela dagen efter festen. Alkoholen sitter kvar i kroppen mycket mycket längre tid än vad man tror! Äventyra inte ditt och andras liv.

Hoppas att ni alla får en trevlig och glad midsommar. Jag ser reklamfilmen framför mig hur man springer in och ut med maten då sommarvädret växlar mellan sol och regn. Precis sånt väder har vi ju haft senaste veckan. Både igår och idag har vi haft tre kraftiga åsksmällar, störtskyar och sen har solen tittat fram igen.

Trevlig helg!

Förlåt, jag glömde gräddfilen, det blir ingen midsommar utan gräddfil till matjesillen!!

Bilder och text från Wikipedia.se