av gästbloggare Maria Rosenblad

När värmen kommer och vi kan komma ut för att njuta av den härliga sommaren är vi inte ensamma. Även insekterna trivs och kan irritera oss. Ljumma sommarkvällar finns det risk att man får objudet sällskap av myggor.

Vissa människor verkar attrahera myggen mer än andra. Själv var min mamma en sådan som drog åt sig alla mygg så att omgivningen knappt såg till några myggor själva när hon var i närheten eftersom alla myggen satt på henne. Tills jag kom. För då föredrog de mig… Min pappa däremot får knappt ett enda myggbett och skulle han få det så kliar det inte det minsta. Man kan även få olika reaktioner på myggbetten. Vissa får väldigt stora och kliande medan andra får små som inte märks. Jag själv tillhör dessvärre den första kategorin och har fått tipset från en farmaceut att ta receptfria läkemedel mot allergi för att slippa myggbettsklåda.

Men det finns också myggmedel att köpa. Det finns ljus, insektsfällor, roll on-stick, sprayer, krämer, servetter, saker man sätter i eluttag och alla möjliga olika produkter. Dock är inget godkänt medel som får användas på barn under tre år. Detta är en försiktighetsåtgärd då man vet att de är extra känsliga och man har sett neurologiska effekter (såsom kramper).

Många myggmedel är sådana att man sätter dem direkt på huden, men om man vill minska hudirritation och det upptag av medlet som görs via huden och in i kroppen så kan man stryka medlet utanpå kläderna istället. Myggmedelstillverkarna jobbar på att ta fram produkter som är ämnade just för detta och som inte ska lämna fläckar på kläderna. Man ska tänka på att använda medlet med försiktighet, endast på mindre hudytor och inte för ofta.

Det är skillnad på både giftighet för oss användare och för myggen (effektivitet) bland de olika myggmedlen. Produkterna innehåller olika aktiva ämnen och olika koncentrationer.

Mer att läsa finns här.

Om man nu inte vill utsätta sig för giftiga kemikalier från myggmedel finns det andra tips, mer eller mindre effektiva. Täta kläder eller myggnät så att myggen inte kommer åt, hålla sig sval eller sittande i gassande sol, sitta i blåst, sitta bland illaluktande växter eller utsätta sig för andra farliga kemikalier i form av cigarettrök är några tips. Eller att ha någon i sällskapet som drar åt sig alla mygg så att myggen är fullt upptagna av att mumsa på den personen istället.

Bild: Wikipedia

Annonser