Om ni vill kika på något riktigt spännande framöver så ska ni från och med nationaldagen göra ett besök i den nyarrangerade kinesiska trädgården på Skeppsholmen. Den kommer vara tillgänglig under sommaren och jag tror det blir riktigt fint!


Liuyingyuan – De flytande skuggornas trädgård. Foto: Karl Zetterström

Besök en äkta kinesisk trädgård mitt i Stockholm, sommaren 2008.
Liuyingyuan – De flytande skuggornas trädgård
Ett unikt samarbete med trädgårdsstaden Suzhou i Kina!

Sommarens stora händelse blir den kinesiska trädgård som just nu uppförs framför Östasiatiska museet på Skeppsholmen, mitt i centrala Stockholm.


Trädgården med utsikt mot slottet. Foto: Karl Zetterström

I den kinesiska trädgården finner vi den dualism mellan de kosmiska krafterna yin och yang som är så central i det kinesiska tänkandet. Yin representerar den kvinnliga kraften – den mörka kylan, den tomma och suggestiva ytan och dammens vatten. Yang representerar den manliga kraften – den värmande solen, den dynamiska materian och de mäktiga trädgårdsklipporna. I trädgården finns alltid ett spel mellan dessa krafter.

En kinesisk trädgård behöver inte vara stor men där måste finnas ett träd, gärna en gammal tall, vatten och några stenar. Blommande växter är mindre viktiga, men däremot måste trädgården vara avskärmad från omgivningen med en mur. Ingen trädgård är komplett utan en paviljong där besökaren kan lyssna på poesi och musik och njuta av omgivningens skönhet.

Med den kinesiska trädgården vill Östasiatiska museet påminna om att trädgårdens historia är en lika viktig del av det globala kulturarvet som mer beständiga historiska lämningar.

Så gör ett besök under sommaren tycker jag!!

Bild och citat: Östasiatiska muséets presstjänst

Annonser