FÖR VEM presterar du om du presterar? Jag läste i senaste Topphälsa om Anna Sahlin som sa att när hon blev mamma så märkte hon att hon var tvungen att släppa kravet på sig själv att, som hon sa; pleasa andra. Tänk så rätt hon har!

Kruxet är ofta bara att man inte vet att det är just det man gör!

Känns det igen att du arbetar och försöker se till att allt blir bra men att du sedan får kritik antingen för att det inte blev gjort på rätt sätt för det finns fler sätt att komma fram till samma resultat eller för att du försökt för mycket. Du blir ledsen för att du faktiskt bara försökt göra det rätta hela tiden, som faktiskt BLEV rätt. Problemet här är att du eg ska vara nöjd med din insats som den var – du har gjort det som ska göras – man KAN INTE göra alla nöjda. Det är dock oftast missnöjet man får höra – i sådana här situationer handlar det sällan om dig utan om personen som uttalat sitt missnöje – men jag säger det igen – det är inte ditt ansvar – du äger inte den situationen!

Vi ansvarar sällan för andras källor till missnöje eller hur de känner i givna situationer – genom kommunikation kan vi lösa de flesta situationer OM vi når varandra. Det gör man inte alltid men även här har man ansvar för sitt eget agerande. Blir den du diskuterar med inte nöjd med utgången – kan du inte ta ansvar för det – du KAN INTE någonsin få alla nöjda och glada – det är inte att sträva efter, för i slutändan beror det så lite på just dig!

Det betyder däremot inte att man kan bete sig hur som helst o sen inte behöva ansvara för följderna – DEN situationen äger du nämligen!

Övning denna vecka:

1. Vilka situationer äger du? Identifiera när DU kan påverka utgången och när det faktiskt inte ligger hos dig. Detta betyder nämligen inte automatiskt att någon annan äger den heller – det kanske inte finns något rätt. Det enda du kanske äger är hur situationen påverkar dig.

Att släppa kravet på att göra alla andra lyckliga eller till lags är inte något som är förenat med egoism – det handlar om att släppa det omöjliga kravet att skapa andras lycka – för du kan utplåna dig i försöken att hjälpa andra nå lycka eller bara få det dom vill ha och behöver – det är något sig ligger hos varje individ att upptäcka själv – för nyckeln till lyckan ser olika ut för alla. Man kan givetvis försöka stötta och hjälpa men inte överta ansvaret för detta.

Bild: privat – Rosendahl – Djurgården.

Annonser