Sista april eller Valborg med majbrasa som vi säger i mina trakter, kase som man säger hos andra lite norr om oss. Valborg har en benägenhet att alltid triumfera med värsta aprilvädret, kallt och kallt och kallt. I år ser det dock ut att bli riktigt bra väder! Det tackar vi för. Vi har närmaste brasa bara några hundra heter bort på närliggande fotbollsplan. Det är dock som alltid beroende på vind och väder om brasan får tändas. Eftersom det är vår fotbollsklubb som står som arrangörer kommer vi nog att ta en promenad ner till elden i år.

Wikipedia säger så här om Valborg och dess firande.

En annan stor händelse som också alltid inträffar strax efter Valborgsmässoafton är Självdeklarationen!

Deklaration kan betyda många saker:
*en uppgift om inkomster och förmögenheter till skatteverket. Se självdeklaration och skattedeklaration.
* en äldre benämning på en bindande överenskommelse mellan flera stater.
* en pokerterm. Regeln om deklaration kan användas när man spelar hög-låg poker. Sekventiell deklaration innebär att innan visningen ska kvarvarande spelare i tur och ordning meddela om de spelar på högsta hand, lägsta hand eller båda. Halva potten går till vinnaren av lägsta handen, och andra halvan till högsta handen. Simultan deklaration innebär att spelarna på något sätt avger sina bud utan kunskap om de andras bud och sedan visar dessa bud samtidigt.
* [används i programmering] när man deklarerar exempelvis en variabel talar man om vad den skall heta. Man anger även vilken typ av data som variabeln skall kunna innehålla. Datatypen (som ska vara namnet på en enkel standardtyp eller en klass) skrivs (i de flesta programspråk) först och namnet sist.

För många är deklarationen numera snabbt avklarat. Har man inga som helst ändringar går det utmärkt att bara godkänna via telefon eller sms. Har du lite enklare ändringar kan du deklarera via internet. Fantastiskt smidigt och enkelt. Skatteverket har lyckats väl med goda förklaringar och logiskt klickande tycker jag! Jag har dock nära vänner som är företagare och även om deras deklaration har blivit enklare med åren (som jag har tolkat det) och skall lämnas in samtidigt som alla andras, får de ändå surt vänta på eventuell skatteåterbäring till december. De flesta av oss andra kommer att få överskott tillbaka redan till midsommar.

Jag har både lån och långa resor till arbetet. Det känns bra att veta att skatteåterbäringen alltid kommer. Vissa tycker att det är idioti att låna ut pengarna till staten, men jag ser det som ett sparkonto!

Nyhetsinformation hos Skatteverket:
Fram till och med i morse, den 28 april, hade cirka 2,1 miljoner deklarerat elektroniskt. Det är en ökning med cirka 400 000 jämfört med förra året. Målet är att 60 procent ska ha e-deklarerat den 5 maj.

Förhoppningsvis har de flesta av er klarat av självdeklarationen redan, annars innehåller kommande helg många dagar att hinna göra det, så ni inte står där på måndag 5/5 och med panik försöker komma in på Skatteverkets överbelastade sida!

Självdeklarationen skall lämnas till Skatteverket senast den 2 maj (eller, om den 2 maj är en lördag eller helgdag, närmast påföljande vardag).

Kanske borde jag även ha skrivit om 1 maj och dess demonstrationer men nej inte denna gången. Tror redan att jag berättat om när jag i mina unga år spelandes klarinett fick marschera oavsett väder och tuta Internationalen.
Bild: Valborgsmässoeld från Wikipedia.se