I lördags åkte vi från hemstaden till Västerås. E18 har både 90 väg och 110 väg. 90 vägen innehar periodvis hastighetskameror. 110 vägen alternerar mellan en och tvåfilig väg.

När det är 90 som gäller och kameror så tycker jag att hastigheten faktiskt håller sig ganska bra kring 90. Naturligtvis finns det dem som gasar på extra mellan kamerorna men många bilar ställer nog in hastighetshållaren på 90 och ligger och följer med strömmen.

110 vägen däremot blir det ett väldigt accelererande när det blir tvåfiligt. Det ska köras om, och fort ska det gå. Två filer och ingen mötande trafik låter ju bra, men hastigheterna blir ibland på tok för höga.

Det som är allra mest läskigt är dock när det är enfilig trafik med mötande bilder och folk ändå kör om. Detta vill jag påstå har förändrats med åren. Inte sjutton gjorde bilisterna sådana vansinnes omkörningar för 10 år sedan, eller?

I lördags som sagt, blir vi omkörda av en golf, som först kastar sig om oss, för att sedan på börja en omkörning av en lång, Lång lastbil, trots möte från motsatt riktning. Detta innebar naturligtvis att den mötande trafiken fick ge sig ut på vägrenen för att undvika en krock.

Otroligt nonchalant trafikattityd!! Nonchalant känns som ett klent ord när det handlar om att riskera andra människors liv.

Håller ni med, har attityden i trafiken ändrats? Har du förändrats som bilist? Ser du några trender i trafiken där du bor/jobbar?

Vet du förresten vad den här skylten betyder?

Svaret och ytterligare information hittar du här hos Vägverket.

Aftonbladet skrev i veckan om vårdslösheten i trafiken vad gäller cyklister. Jag kan bara bekräfta. Det är precis det jag ser när jag är gångtrafikant i Stockholms innerstad. Cyklisterna har sina egna lagar. De stannar inte vid rödlysen. De stannar inte vid övergångsställen. Senast häromdagen var en kille bredvid mig mycket nära att bli påkörd när han inte såg en cyklist i hög framfart på ett övergångsställe. En cyklist har samma trafikregler att följa som en bil på vägbanan. Känner inte folk till det? Scary!

Bild: Vägverket.se

Annonser