Jag fick detta tips hos en av Ettbraliv’s trogna läsare, Pyret. Eco Balls.

Beskrivning:
* 3 tvättbollar för upp till 1000 tvättar
* Tvättar rent utan tvättmedel
* Miljövänligt och kostnadseffektivt – sparar upp till 85% på tvättkostnad

Låter ju nästan för bra för att vara sant? Att tvätta med dessa i tvättrumman istället för det sedvanliga tvättmedlet, kan det verkligen fungera?
(Har du provat vill jag såklart höra en recension!)

Lägg bollarna i tvättmaskinen istället för tvättmedel. Har du svåra fläckar finns en extra fläckborttagare med i paketet. Kör på ett kort tvättprogram, helst utan sköljning. Eftersom Eco balls inte innhåller några tvålprodukter behöver du inte skölja. Bollarna är aktiva och tvättar hela programmet, optimalt är att tvätta på 45 min.

Bollarna producerar tillsammans med vattnet joniserat syre vilket aktiverar vattenmolekylerna så att de tränger djupt in i fibrerna och lyfter bort smutsen. Gör dina kläder mjuka och rena utan att framkalla allergier. OBS! Bollarna innehåller inget blekmedel vilket är skonsamnt för färgerna i kläderna (särskilt svarta kläder), men vissa vittvättar kanske behöver lite blekning för att hålla sig riktigt vit, kör då med vanligt tvättmedel.

3 bollar som paketet innehåller ska enligt produktinformationen räcka till 750 tvättar! + en refill som ger ytterligare 250 tvättar. Vår familj på 4 personer tvättar i genomsitt låt oss säga 5 tvättar i veckan. 5 x 52 veckor på ett år = 260 tvättar. Det innebär med andra ord att man ska klara sig med dessa Eco Balls i ungefär 4 år, 1000 tvättar. 485 kr, 4 år.

Frågan är hur mycket vi gör av med på tvättmedel på 4 år? Ett paket på en månad, är det rimligt att tänka, jag tror att vi gör av med mindre men låt oss anta 1 paket/månad á ca 40 kr. 40 kr x 12 mån x 4 år = 1920 kr! Då har vi inte ens räknat in miljöaspekten.

Värt att tänka på!

Bilder: Smartasaker.se enligt ök

Annonser