Jag fick ett tips om Locavores – ett gäng människor som bestämt sig för att engagera fler i att premiera lokal mat och matvaror. Dom har lyckats riktigt bra *ler* De började utmana sig själva och andra att äta lokalt under en vecka som sen sträckte sig till att handla om en månad och på den vägen har det fortsatt. De har även uppmanat till att lägga in mat som man gjorde förr och spara på så sätt för att spara vissa varor under ”icke säsong”

Locavores är emot att våra varor skeppas lång väg, ligger på hyllor länge med lång hållbarhet efter diverse behandlingar. Utmaningen ligger i att använda det vi har till hands under säsong eller spara på gammalt sätt. Jag blev själv impad av Jamie Olives sätt att spara rödbetor i sand – varför har man glömt/valt bort det?!

Prova själva att äta lokalt, se att det inte är det enklaste. Jag tror ettbraliv ska skapa en utmaning för läsarna kring detta – inom kort!!

Jag lämnar er med lite guidelines från locavores – på engelska dock!

Guidelines for Eating Well

If not LOCALLY PRODUCED, then Organic. This is one of the most readily available alternatives in the market and making this choice protects the environment and your body from harsh chemicals and hormones.

If not ORGANIC, then Family farm. When faced with Kraft or Cabot cheeses, Cabot, a dairy co-op in Vermont, is the better choice. Supporting family farms helps to keep food processing decisions out of the hands of corporate conglomeration.

If not FAMILY FARM, then Local business. Basics like coffee and bread make buying local difficult. Try a local coffee shop or bakery to keep your food dollar close to home.

If not a LOCAL BUSINESS, then Terroir, which means ‘taste of the Earth’. Purchase foods famous for the region they are grown in and support the agriculture that produces your favorite non-local foods such as Brie cheese from Brie, France or parmesan cheese from Parma, Italy.

Hit the farmers’ market before the supermarket. Plan your meal around local ingredients you find at the market.

Branch out. Maybe your usual food repertoire could use some fresh ideas. The farmers’ market provides a perfect chance to try a new ingredient when it’s in season, and lets you talk to its grower to find out the best way to prepare your new food. Flirt with your food producer!

Feed the freezer. Can’t cook every night? Worried about your fresh produce going bad? It’s easy. Make lasagna with local tomatoes or a soup packed with fresh veggies and freeze it! You can also make personal size meals for a brown bag lunch.

Go out! Many Bay Area restaurants emphasize local foods in their dishes. Ask around, you might be surprised how many options you find that serve up local flavor.

bild och citat: Locavores och Wikipedia

Annonser