På H. C. Andersens födelsedag, den 2 april, firas varje år den Internationella Barnboksdagen. Firandet startade 1967 på initiativ av IBBY (International Board on Books for Young people).

Aftonbladet skriver om Internationella Barnboksdagen, vikten av att barn läser! Vi kan ju bara hålla med.

Tips på hur man får barn att läsa mer böcker!
Ge bort böcker. Vid varje present-tillfälle som jul och födelsedagar kan alltid minst en välvald bok finnas bland paketen. Varför inte en påsk-bok tillsammans med godiset? En sommarlovsbok vid skolavslutningen?

Försök hitta böcker barnen tycker om. Det viktiga är att läsningen kommer igång, blir det bara böcker om detektiver eller dinosaurier under en period så gör det inget. Så småningom börjar de flesta längta efter lite större utmaningar.

En läsdagbok där man skriver upp när och vad man läser, och kanske vad man tycker om böckerna, tycker många barn är trevligt.

Läs själv. Barn gör som man gör och inte som man säger.

Redan från det att barnen är små kommer böckerna in i deras liv. De första böckerna är tuggvänliga. Nästa nivå brukar bestå av små böcker med tjocka sidor, gärna prydda av djur! Vi läser med dem och vi läser för dem.

Vi hade en mysig period när jag alltid läste godnattsaga för min dotter. Ingen lång stund men det var mysiga minuter varje dag. – Ett kapitel till mamma! Nu är hon så stor att hon läser själv. Det är många år sedan hon knäckte koden och hon läser gärna, men mest i skolan och inte så mycket hemma faktiskt. När hon dock väl börjar på en bok hemma kan hon nästan inte släppa den! Just nu är det serien med Eva och Adam som är favoriten. Missa inte deras sajt här!

Bild: Wikipedia

Annonser