Jag som fått äran att skriva påskhelgsbloggen – vi ska dessutom vara hemma men var är den vårlika påsken när man kan ta ut cykeln och se blommor i rabatterna och känna vårdoften och sola på trappan? Snöstorm har vi utanför idag och förkylningen lurar runt hörnet. VILL INTE!

blizzard.jpg

Det blir en kura innedag idag iallafall – eller påskstäda. Min mor brukade ha långfredagen som storstädningsdag. Sortera barnrummens leksaker, allt på sin plats, böckerna i biblioteket skulle på rätt plats – efter långfredagen var allt en fröjd, allt var kul att leka med och alla var glada men långfredagen var verkligen lång och mamma var arg. Vi ska inte fortsätta med den traditionen *ler stort* men storstäda är på sin plats i det wallnerska recidenset. Två som arbetar heltid och fyra barn med aktiviteter lämnar lite tid till städning – man kan tro att vi sällan är hemma och kan stöka till och visst kan det ligga en viss sanning i det men konstigt nog tenderar dammet att samla sig ändå, leksakerna sprida ut sig och smulorna regera i köket! DET ska nu åtgärdas och pyntet hängas upp – vackra vackra ägg från Berrydetails på G.a Brogatan som inköptes igår.

Glöm inte att TÄVLA.

boktipsklimat.jpg

Rosendahls trädgårdar i Sthlm har öppet hela påskhelgen (alla påskdagarna, även måndag, kl. 11.00 – 16.00.)och hade säkert hoppats på annat än snöstorm. Men de hävdar att de kan bjuda på lite grönska ändå!

”I våra växthus blir påsken grön!

Plantboden bjuder på vår i full blom: doftande mimosa, blommande kvistar, snittulpaner, vårbuketter, penséer till balkongen, våra egna mixade vårarrangemang och alla vårens skönheter drivna på kruka, som krokus, pärlhyacinter, kungsängslilja, iris, sippor och udda narcisser.

Man kan planera inför vårens, ja man får nog säga återkomst för den HAR varit på gång tidigare i år.

Påsk:

”Och så har vi massor av påskpynt, förstås: vaktelägg, hönsägg, strutsägg, färgade gåsägg och mycket annat fint att hänga i påskriset, samt vackra handgjorda pappersägg.”

Dessutom:

”Ta gärna en titt på Torbjörn Boströms fantastiska utställning ”Vattenkannor!” med vackra rariteter från 50-, 60- och 70-talet, och se Signe Larssons fina äggkoppssamling som vi ställt i fönstret.”

Jag är personligen mycket förtjust i gårdsbutiken och just nu kan man finna massor med gott där!

”I butiken har vi dukat upp påskgott från vårt bageri: tre sorters knäckebröd till sillen, äggbröd och vackra tuppbröd, rosendalsmazariner och chokladtryffeltårta. Till helgernas många middagar finns vår hemgjorda lammkrydda, örtolja och smaksatt vinäger av egen tillverkning, och ekologiska primörer som sparris och rädisa.”

Dessutom är det mycket trevligt att fika därute på Djurgården!!

”I vårt kafé eldar vi lite extra i kaminen, och serverar varmt kaffe och te till Rosendals legendariska kakbuffé. Som alltid finns också smörgåsar, varmrätter och soppa av biodynamiska och KRAV-märkta råvaror. I påsk har vi dessutom öppet i trädgårdsbaren, där vi säljer ekologisk varmkorv med vårt eget korvbröd, som bagarna själva säger är godast i världen…”

Annars kan man ta en påskbrunch på STREET

”PÅSKBRUNCH PÅ EKOÄGG PÅ BISTRO STREET
Brunch på ekologiska, kravmärkta ägg från Sanda hönseri. Gulare, godare, större ägg med mer smak. Massor med annat gott också såklart!
Varje lör-sön kl. 11.30 -16.00.”

Barn i stan tipsar om påskkul för barn i stockholm samt för besökande som har påsklov.

Mat i påsk hos oss är ägg givetvis, målade inte á la Monikas mat utan med barnens val av färger. Gravad lax som just nu gravas som bäst i kylskåpet sen någon dag, en mumsig påsktårta ska det bli också MEN jag är barnsligt förtjust i den finska traditionen – memma!

memma.jpg

Bara jag som gillar memma i denna familj men memma måste det vara – med kaffegrädde.

”Memma (fi. mämmi) är en traditionell finländsk påskrätt huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Rätten har en mycket karaktäristisk konsistens och färg och äts vanligtvis med mjölk eller kaffegrädde och strösocker.

Memman förvarades förr i näveraskar, rivor, men de har numera ersatts av pappaskar. ”

Nu ska jag inte sitta här längre utan ansluta mig till den städande skaran!

Ha en fin påsk alla därute

Bilder och citat: Wikipedia och rosendahl nyhetsbrev, streets nyhetsbrev

Annonser