quinoa.gif

I lördags bjöd min svärmor på denna goda rätt, eller ska vi kanske kalla det ett tillbehör, exempelvis till kyckling eller quorn!

Ingredienser för 4 personer
50 g spenat, färsk
2 små schalottenlökar
smör eller rapsolja till stekning
0,5 msk stark curry
1 dl torkad frukt, grovhackad förslagsvis torkade aprikoser
1 dl cashewnötter, rostade
2 dl kikärtor
5 dl quinoa, kokt, helst röd
0,5 msk citron, pressad

Serveras med:
1,5 dl yoghurt (10%)
1,5 msk mango chutney
kyckling, quorn och/eller en enkel grönsallad

1. Skölj spenaten och klappa den torr. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
2. Skala löken och skiva den riktigt tunt. Hetta upp fettet i en teflonpanna. Stek löken tills den börjar bli gyllene.
3. Vänd ner curryn och rör om. Vänd ner frukterna och nötterna och stek blandningen tills frukten börjat få färg. Vänd ner kikärterna och fortsätt steka några minuter. Vänd ner quinoan och låt den bli varm.
4. Dra pannan av spisen. Vänd ner spenaten. Smaka av med citron och servera genast.

Jag är ingen GI-expert men några läsare kanske kan bedöma, ganska bra ur GI-synvinkel inte sant? Och gott, mycket gott!

Bild: Eget kollage med bilder från bla Renée Voltaire, Saltå Kvarn och Risenta

Annonser