Jag har alltid gillat getost både tillagad och faktiskt även på smörgås som vanlig ost eller istället för smör öht. Javisst den har en speciell smak men jag gillar den skarpt. Mina småkillar sex och två år äter gärna också men min äldre tjejer är rätt skeptiska dessvärre.

irlandsget.jpg

Söker man på Wikipedia skriver de såhär:

”Fransk getost, chèvre, är en vitmögelost, oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Används både som den är och i matlagning. Då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare. Chèvre är franska och betyder just get. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke.

Norsk getost, brunost, är mesost med getmjölk. Osten är helt utan hål och konsistensen är ganska hård, men ostskivorna smälter i munnen. Säljs oftast som fyrkantiga block. Smakar inte get så utpräglat som den franska varianten. Äts nästan uteslutande som smörgåspålägg. Smaken är, för att vara ost, mycket söt.”

MEN getost är så mycket mer än så! Det finns alla möjliga goda varianter. T.ex:

GIDEÅ GET-osten som är KRAV-godkänd
FÄRSK GETOST – mild hyvelbar, lätt saltad. Används traditionsenligt på tunnbröd tillsammans med getmese. 28% fett.

eller

CAPRIN -LAGRAD GETOST MED CAMEMBERTYTA HYVELBAR 28% fett, grynpipig, en delikatess både till ostbrickan och på smörgåsen. God varm (friterad stekt, grillad eller micrad) med hjortronsylt innan den blivit helt mogen. En hel ost väger ca 1,5 kg och är bäst efter 8-12 veckors lagring.

Läs mer här.

Här kan du ta del av recept som innehåller getost.

Prova hemskt gärna!

Läs mer om ekomat och miljömedvetenhet kring mat här.

getost.jpg

Bild: Wikipedia Citat: Gideget.se

Annonser