Läste en blogg hos Malin Wollin och det slog mig hur mycket vi ”TYCKER” om olika saker. Vi dömer många människor bara sådär – lägg den tiden på annat säger jag .

minip.jpg

Nu handlade allt om huruvida hälften av alla oplanerade graviditeter berodde på att P-piller inte fungerade pgr av kombination av olika faktorer som t.ex magsjuka och antibiotikanvändning. Just i detta fall (när jag gick vidare och läste artiken med tillhörande läsaråsikter som Malin Wollin hänvisat till i Aftonbladet )reagerade jag på att det som vanligt traditionellt bara är kvinnans ansvar och mannen som blir lurad – fast han har alla möjligheter att kräva kondom OCKSÅ. Det är en sanning med modifikation att det är skönare utan kondom- det är skönare MED kondom -än inget sex alls! Dessutom är det fasktiskt inte ”skönt” heller att proppa sig full med hormoner som kan ge konsekvenser i framtiden.

Samtidigt pågår det forskning på t.ex KS där man försöker fastställa individens individuella behov av olika substanser i mediciner för den genuppsättning man har – varför skulle inte samma sak kunna vara fallet med p-piller?? Psykofarmaka t.ex har visat sig ge olika effekt på olika individer – varför skulle det inte vara möjligt även med P-piller, Minipiller och andra hormoner eller medel man använder för att förhindra graviditet?

Läkemedelsföretagen vill framställa substanser som fungerar för så många som möjligt när de ser till substanssammansättningen – ger mest vinst för de fungerar på flera utan justering i tillverkning – därav även viktklassificeringen – men det förstår nog en hel del att det är lite för enkelt. Vissa mediciner funkar helt enkelt bättre eller sämre och ger mer eller mindre biverkningar beroende på vilken känslighet individen har för preparaten. Man borde alltså även kunna löpa mer eller mindre risk att bli gravid med samma preparat.

Utan att gå in på exakta siffror – 1 % av alla som äter P-piller riskerar att bli gravida och något högre riskprocent för de som använder minipiller, speciellt i samband med kräkningar, diarreér och i samband med antibiotikabehandling.
VILL inte kvinnan eller mannen riskera graviditet – använd både p-piller och kondom – då borde vi prata om promille som ändå blir gravida, MEN när två personer har sex så finns ändå risken. Ta ansvaret för risken eller sluta ha sex. Celibat brukar funka allra säkrast!

kondomer_1166136529.jpg

MEN det viktigaste av allt är väl kanske hur oviktigt det är att veta hur någon annan blev gravid, antingen är det tragiskt – i annat fall fantastiskt – men varför döma?

varn.jpg

Det kommer säkert alltid finnas tragiska fall som går sin väg och kör sitt race – men det kan man bara göra något åt själv – att se till att inte man själv är/blir en sådan. Du har inte ansvar för andra, utan för dig själv och för situationen du ger dig in i med den andra personen. Tiden många lägger ner på att spekulera är tragisk – gör något vettigt istället.

Däremot OM man engagerar sig på ett respektfullt sätt, stöttar, informerar och vägleder – då är enganemang för andra människor något oerhört positivt både för de drabbade och de som finns där för dem!

Märk väl att jag inte leker moraltant här – jag menar att det är oviktigt HUR andra väljer att leva sitt liv. HUR MÅNGA veckor man varit gift eller tillsammas eller inte tillsammans alls – om man vill ha barn eller inte. Jag talar om att döma och om att spekulera kring människors moral, intentioner eller val.

Läs mer i Aftonbladet här.

Läs mer på alltombarn här.

Läs mer om forskning på KS här.

Bilder: Ungdomsmottagningen och Kondom.nu

Annonser