Denna maträtt är en av mina verkliga favoriter! Ursprungsidé ifrån Under Valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström! Jag har aldrig varit så förtjust i ruccolans ibland beska smak men den försvinner här.

1 pkt smördegsplattor (eller gör själv och gör degen lite grövre)

100g ruccola
200 g fårost
75g smält smör
1 stor pressad vitlöksklyfta
5 msk hackad bladpersilja
+ lite svartpeppar – gärna nymald

1 ägg till pensling

Låt de frysta smördegsplattorna tina lite i rumsvärme medan du gör fyllningen.
Skölj och slunga ruccolan och persiljan. Hacka fint och blanda ner smulad fårost, smöret, vitlöken o pepparn – ställ åt sidan.

Vörm ugnen till 200 grader och börja med att dela smördegsplattorna i två delar (kvadrater). Kavla sedan delarna tunt tunt i en rektangel.

Lägg fyllningen mitt på och pensla längs kanterna med uppvispat ägg så det blir som ett klister när du sedan gör trekantiga paket. Lägg på bakplåtspapperbeklädd plåt.

pirog.jpg

Såhär ungefär. Pensla även ovanpå med ägg.

Grädda ca 20-25 minuter och servera med en grön sallad eller med bara skivade tomater.

pirog2.jpg

Bilder: Privata

Annonser