Årets glögg är smaksatt med bla havtorn, men havtorn är så mycket mer än en glöggkrydda!

havtorn.gif

Havtorn är en bärbuske som trivs i Asiens och Norra Europas (inklusive Sveriges) lite kargare kusttrakter. Busken har gul-oranga syrliga, saftiga bär. Bären har en mycket stark en smak som påminner lite om passionsfrukt efter att man sötat dem. I matlagningssammanhang används bären till mos, sylt, saft, marmelad, gelé, likör och som smaksättare åt såser, drycker och desserter. Bären används dessutom flitigt till olika naturmediciner då oljan från kärnorna anses ha läkande egenskaper. Även de proteinrika bladen tas tillvara och används dels som djurfoder och ibland till te.

Bären är mycket rika på vitaminer, framförallt C-vitamin, men innehåller även A, E och B-vitaminer. Havtorn är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd. Dessutom hittar du, B12 och omega 3, 6, 7 och 9 i bäret, och väldigt rik på proteiner, aminosyror och antioxidanter.

Weleda har en serie Havtorn. Jag har duschkrämen som jag köpte på Allt för Hälsan-mässan i höstas. Luktar gott och känns bra!

Weleda Havtorn duschlotion är en återuppbyggande duschlotion med vitaminrik havtornolja och fin sesamolja. Äkta eteriska oljor från solmogen apelsin, mandarin och grapefrukt ger en fruktig doft och uppfriskande känsla. Duschlotionen vårdar huden med vegetabiliska oljor som är rika på essentiella fettsyror vilka bevarar hudens fuktbalans och skyddar mot uttorkning. Duschlotionen har ett hudvänligt pH-värde och milda sockertensider ger särskilt skonsam rengöring. Fri från syntetiska doft-, färg- och konserveringsmedel. Dermatologiskt testad.

Visste ni förresten att Havtorn namngavs av Linné, och var en av de första växterna som etablerade sig här i norr efter istiden! Tyvärr minskar den naturliga växtligheten av Havtorn, men flertalet odlingar finns i Sverige idag.

Bild: Eget collage med bilder från Weleda, Blossa och Google