Jag har tidigare tipsat om quesadillas och denna fredag är det dags för nästa variant på mexicofavoritmaten, nämligen enchiladas!

Old el paso samarbetar med ingen mindre än Melker Andersson och en ny sida är framtagen för samarbetet: www.enchiladas.se

Enchiladas sätter igång smaklökarna. Inte konstigt. Ordet enchiladas kommer från spanskans enchilar som betyder ”att smaksätta med chili”. En traditionell enchilada är en fylld, ihoprullad majstorilla som gratineras med riven ost och en kryddig tomatsås. En slags mexikansk lasagne, kan man säga.

En klassisk enchilada är gjord på tortillabröd som steks lätt i olja och sedan doppas i enchiladasås.

Fyllningen i enchiladas kan vara lite av varje – strimlad kyckling eller biff, eller varför inte quornfärs eller marinerade grönsaker!

Tips: Stek quornfiléer som du sedan skär i strimlor så blir det samma look som kycklingfilé!

Echiladas serveras med fördel tillsammans med en god sallad, lite gräddfil och kanske lite extra kryddig sås.

Enchilada är en mycket enkel rätt att tillaga – så enkel att frasen ‘estas no son enchiladas’ (‘det här är inga enchiladas’) är ett begrepp i Mexico City. Det används när man vill påpeka att man lagar något svårt som tar lång tid att göra och att den som klagar minsann bara är otålig. Men för den som vill ha något av det godaste från det mexikanska köket som samtidigt är enkelt och som går fort att tillaga, är enchilada den perfekta rätten.

Bild: Eget collage med bilder och recept från http://www.echiladas.se

Annonser