Fagioli Neri

Bild:Ewerman AB

I Latinamerika ingår svarta bönor i den dagliga basfödan och anses som en stor läckerhet. När bönorna kokas fälls en del av den naturliga färgen ut i vattnet. På Karibiska öarna äts de ofta tillsammans med ris, en bra kombination för proteinkompletteringens skull. Svarta bönor kommer troligtvis ursprungligen från Sydamerika.

Blötlägg och koka dem därför alltid separat. Häll av kokvattnet och låt dem rinna av. Droppa därefter över lite olja så blir bönorna blanka och fina och färgar inte av sig mer. De är goda i sallader, olika varmrätter och som ensamrätt.

Personligen köper jag alltid färdigkokta på burk. Inte bäst om man tänker ekonomiskt men tidsmässigt och det får vinna ibland. Jag tipsade om en otroligt god salsa i början av Ett bra livs-leverne som vi åt på Nyårsafton förra året, och den är värd att nämnas igen. Lyxsalsa!


Pastasallad med kyckling, pesto och svarta bönor


Köttfärsgryta för barn med svarta bönor och majs


Glaserade spjäll med salsa och svarta bönor


Potatis och bönsallad

Bild: Saltå Kvarn, Zeta, Risenta, Arla, Ica, Tasteline och google

Annonser