Fagioli Neri
Bild:Ewerman AB
I Latinamerika ingår svarta bönor i den dagliga basfödan och anses som en stor läckerhet. När bönorna kokas fälls en del av den naturliga färgen ut i vattnet. På Karibiska öarna äts de ofta tillsammans med ris, en bra kombination för proteinkompletteringens skull. Svarta bönor kommer troligtvis ursprungligen från Sydamerika.
Blötlägg och koka dem därför alltid separat. Häll av kokvattnet och låt dem rinna av. Droppa därefter över lite olja så blir bönorna blanka och fina och färgar inte av sig mer. De är goda i sallader, olika varmrätter och som ensamrätt.
Personligen köper jag alltid färdigkokta på burk. Inte bäst om man tänker ekonomiskt men tidsmässigt och det får vinna ibland. Jag tipsade om en otroligt god salsa i början av Ett bra livs-leverne som vi åt på Nyårsafton förra året, och den är värd att nämnas igen. Lyxsalsa!
Pastasallad med kyckling, pesto och svarta bönor
Köttfärsgryta för barn med svarta bönor och majs
Glaserade spjäll med salsa och svarta bönor
Bild: Saltå Kvarn, Zeta, Risenta, Arla, Ica, Tasteline och google
2 kommentarer
Comments feed for this article
november 14, 2007 den 6:05 e m
Pyret
Jag har blivit lite svag för bönor och de svarta får nog hänga med hem från affären nästa gång…
november 14, 2007 den 7:49 e m
minks
Visst är det gott med bönor, och nyttigt! Min favorit är nog ändå stora vita bönor, och kikärter!//M