Idag uppmärksammar Metrotidningen klimathotet! En lista med 49 saker du kan göra för att hjälpa till att rädda världen!

h6iopotekhb3oa6dj1ycpy0ugw3vfar.jpg

Topp 10 bidrar vi med här på ettbraliv:

1) Sänk temperaturen i ditt vardagsrum med 1 grad. Om 20 miljoner hushåll skulle följa det rådet skulle vi spara mer än 1 miljard kilo utsläpp av koldioxid. Det motsvarar mängden elektricitet som krävs för att hålla lamporna tända i Paris mer än 2,5 veckor.
Källa: Milieu Centraal
Metro Holland.

2) Torka tvätten på lina utomhus i stället för i torktumlaren. Det skulle spara dig 2,85 kWh eller 0,63 euro varje gång. Om 20 miljoner människor skulle torka sin tvätt utomhus skulle det spara 35 miljoner kilo koldioxid. Det motsvarar 13.670 flighter från Amsterdam till New York tur och retur.
Källa: Milieu Centraal
Metro Holland

3) Lämna aldrig dina elektriska apparater på stand-by läge. Om 20 miljoner hushåll skulle stänga av sina elektriska apparater och dra ut laddare, skulle de spara 2,5 miljarder kilo koldioxid i utsläpp varje år. Det är lika mycket som att hålla lamporna tända i Paris under 6,5 vecka.
Källa: Milieu Centraal
Metro Holland.

4) Stäng av kylskåpet när du åker på semester. Om alla Metroläsare skulle göra det under tre veckor varje år skulle vi spara 83 miljoner kilo koldiooxidutsläpp.
Source: Milieu Centraal
Metro Holland

5) Byt lampor. Om alla Metroläsare skulle byta ut åtminstone en glödlampa mot en energilampa skulle man varje år spara motsvarande 260 miljoner kilo koldioxidutsläpp. Det årliga koldiooxidutsläppet för en vanlig glödlampa jämförst med en lågenergilampa är cirka 20 kilo, vilket motsvarar mängden koldioxid som ett växande träd absorberar under ett år.
Metro Portugal

6) Kompostera! Andelen av våra sopor som är organiskt nedbrytbart (till exempel mat, rester, skal) står för 25 procent av totalvikten av hushållsavfallet i Frankrike. Det betyder att om 20 miljoner personer som har en trädgård skulle kompostera skulle vi återvinna en fjärdedel av vårt hushållsavfall. Komposten kan sedan användas i våra trädgårdar eller i grönområden.
Metro France

7) Välj rätt förpackning! Genom att köpa varor med mindre förpackning, som går att återvinna eller säljas i storförpackning kan man minska förpackningsavfallet med 50 procent! Från 100 kilo per person till 50 kilo i Frankrike.
Metro France

8 ) Be inte om reklam! Om du inte läser reklamen som kommer i posten sätt upp en lapp: ”Ingen reklam tack!” I Frankrike får varje hushåll cirka 40 kilo reklam i lådan varje år, i Holland 34 kilo. Föreställ dig hur mycket papper det går åt.
Metro France

9) Använd påsar om och om igen! I år har 418,349,926,943 plastpåsar redan använts i världen. Genom att sluta använda dem kan vi åstadkomma en skillnad. Det tar mellan 10 och 20 år för en plastpåse att förmultna. Shoppingpåsar finns att köpa på många varuhus och affärer. Låt det bli en vana att ta en påse med dig till affären, precis som vi kollar om plånboken och nycklarna är med.
Metro France

10) Välj uppladdningsbara batterier. Det kommer inte bara bli färre batterier att återvinna utan även färre förpackningar. För at få 1kWh energi behövs ett paket uppladdningsbara batterier jämfört med 93 paket traditionella alkaliska batterier! Om alla alkaliska batterier i världen ersattes med uppladdningsbara skulle det betyda 333 000 ton minskat avfall.
Källa Uniross
Metro France.

Listan i sin helhet kan du ta del av här.

Berätta gärna vad du gör, av det som finns på listan! Vad som är ditt nästa mål, på miljölistan!!

Bild: Metro

Annonser