Glöm inte att TÄVLA!!

Snart är det Halloween och vi (jag och barnen)brukar karva ut en pumpa och göra lykta av den ! Men pumpaköttet är hemskt gott att göra soppa på också och baka på – jag ska ge er mina favoritrecept inför Halloween!

Halloween infaller den 31 oktober men firas på många håll fredagen INNAN den 31 oktober för att inte krocka med vår – alla helgons helg!

halloween.jpg

Halloween har rötter i den förkristna keltiska traditionen som sedan övertogs av de kristnade germanerna. Man firade sommarens slut och vinterns början och tog då hem boskapen från betesmarkerna. Man trodde att allehanda onda väsen var i farten denna natt och därför behövde skrämmas bort med eldar när det mörknade. Seden att göra ”dödskallar” av urgröpta pumpor (ursprungligen kålrötter) och tända ljus i dem har sitt ursprung i dessa föreställningar. Enligt gammal irländsk tradition skulle också de döda denna natt återvända hem och behövde vägledas med ljus och eldar.

Jack-o’-lantern är den typ av halloweenlyktor som består av en pumpa, majrova eller en kålrot med ett lock urskuret och med urgröpt innandöme, ofta med konturerna av ett ansikte urskuret i skalet. I skalet placeras sedan vanligen ett tänt ljus. Traditionen att tillverka Jack-o’-lanterns kommer från Irland, numera har traditionen spritts tillbaka till Europa från USA.

Traditionen kring Jack-o’-lantern går tillbaka till den irländska legenden om Jack, en lat men slug bonde som använde ett kors för att överlista djävulen, och sedan vägrade att släppa honom fri om han inte lovade att aldrig låta Jack komma till helvetet. Djävulen gick med på detta villkor. När Jack såsmåningom dog hade hans syndfulla leverne gjort att han inte var välkommen till himlen och djävulen kunde inte släppa in honom i helvetet. Jack karvade en lykta av en av sina majrovor och gav sig iväg på en oändlig vandring på jorden på jakt efter en viloplats. Han blev känd som ”Jack med lyktan” (”Jack of the latern” eller ”Jack-o’-lantern”).

Pumpasoppa

Denna har mycket mild smak och mina barn är mycket förtjusta i den! Räcker till ca 5-6 personer beroende på vad man serverar till, om det bara är en förrätt eller om det är en huvudrätt!

ca 1 kg pumpa
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
12 dl mjölk
6 msk Voltaires Lantbuljong eller 4 grönsaksbuljongtärningar
4 dl lätt crème fraiche
(rivet skal och saft av
2 lime)

Skala och skär pumpan i mindre tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 min. Mixa soppan och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med ev salt och lime och koka upp igen – servera eventuellt med lite färsk koriander.

soppa.jpg

Pumpa och Morotskaka

100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
200 Pumpa
200 g ( ca 2st )morötter
3 dl dinkelvetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Kräm:
25 g smör
250 g Kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Ugnen ska vara 175 grader. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget. Skala och finriv pumpa och morötter. Rör ner i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och kanel.och rör ner detta i smeten. Häll alltihopa i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

Smält smöret till krämen och låt det svalna. Rör ner Kesella, florsocker och vaniljsocker och ställ krämen i kylen. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Bred krämen över kakan och låt kakan stå i kylen till serveringen

pumpadessert.jpg

Bilder och kursiv text: Arla och Wikipedia

Annonser