rat.jpg

Idag har den kritikerrosade filmen Råttatouille premiär på svenska biografer. Jag vill verkligen se den! Förutom att jag är frankofån efter att ha bott i Frankrike en tid, verkar filmen otroligt charmig, rolig och väldigt välgjord!

Råttan Remy drömmer om att bli en berömd mästerkock. Hans passion för mat gör att hela hans familj av misstag förflyttas från landsbygden till Paris kloaker. Vilket passar Remy, eftersom det ligger precis under den stjärnrestaurang som ägs av Remys hjälte, Auguste Gusteau.

Det som heter ratatouille på franska heter caponata på italienska. Här kommer ett härligt höstrecept på en caponata med linser!

Ingredienser
1 aubergine (ca 300 g), i tärningar
1 gul och 1 röd paprika, i tärningar
1 gul lök, i skivor
(2-3 vitlöksklyftor, hackade)
2 msk olivolja
1 burk passerade tomater (ca 400 g)
3 msk kapris eller ca 12 coctailkapris
1,5 dl belugalinser eller 1 burk röda linser (ca 400 g)
10-12 cocktailtomater
2-3 msk vit- eller rödvinsvinäger
1-2 tsk socker
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar


Tillagning

Fräs grönsaker och lökar i oljan i en gryta. Tillsätt burktomater och kapris och koka tills allt är mjukt, ca 15 minuter. Koka under tiden linserna enligt anvisning på förpackningen eller skölj burklinserna.

Häll linser och cocktailtomater i grytan och hetta upp. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar (grytan ska ha en sötsyrlig smak).

Servera, varm eller kall med bröd, pasta eller ris som ensamrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

Härlig höstfredag på er allihopa!!

Bilder: Google samt SF

Annonser