Det finns ingen hetare fråga idag än miljöfrågan. Kommer jorden att finnas kvar för våra barn och barnbarn och hur kommer den i så fall att se ut? Vems är ansvaret? Det är stora frågor men en sak är säker: ska vi vänta tills politiker och forskare blir eniga och börjar handla så kommer mycket att vara för sent. Var och en av oss kan göra mycket i det lilla för att minska miljöbelastningarna.

1proc_enviroment.gif

Klättermusen avsätter, från och med sommaren 2007, en procent av omsättningen till olika miljöprojekt. Nomineringen är över – själv nominerade jag ”ettklickförskogen” bevara Sveriges urskog – och i november presenteras finalisterna och då kan man gå in och rösta på vad man själv tycker pengarna bör gå till – vilket projekt.

Klättermusen är ett företag med bas i Åre ( jag har nämnt dem tidigare i en blogg om att träna miljövänligt – läs mer här) som arbetar med mer miljövänliga alternativ i sin framställning av fritids och sportkläder. De fasar ut kläder med flourkarbonimpregneringar och använder ekologiskt framställd bomull, fluorkarbonfria impregneringar och växtfärgad merinoull för att sträva efter att framställa så hållbara produkter som möjligt. Dessutom tidlösa färger och modeller som gör att plaggen kan användas länge utan att bytas ut – så som en del av oss vill ha det!
Jag vill också påpeka att det är också en iställning man själv väljer – om man vill ha nya saker, kläder osv. Vore dock skönt om man inom en del områden kunde få slippa ”varjesäsongstrenderna”. Som företaget Klättermusen hävdar – Köp inte en jacka OM du inte behöver den!

jackor.jpg

Klättermusen har tagit fram två jackor i två färgställningar utan dessa flourerande impregneringsämnen i 100% ekologisk bomull. Rimfaxe (bild ovan)och Einride.

Läs mer om Klättermusen och deras ideér, fakta och produkter HÄR!

collage.jpg

De senaste tolv månaderna har Klättermusen lagt ner stor energi på att få textiltillverkare att utveckla fluorkarbon-fria impregneringar. Tillverkarna säger att dessa impregneringar ännu inte är förbjudna, och att ingen annan frågar efter alternativ, så det går lite långsamt. Därför behöver vi din hjälp. Läs om fluorkarboner och hur de fungerar i naturen , och fortsätt läsa på vår hemsida. Om du sedan drar samma slutsats som vi gjort, var snäll och berätta det för dina vänner.

Och nästa gång du går in i en friluftsbutik, fråga vad de har för plagg som inte innehåller fluorkarboner. Eftersom det inte finns sådana plagg idag, kommer de inte att kunna ge dig något tillfredsställande svar.
Däremot kan du vara nästan säker på att nästa gång de gör sina inköp, kommer de att fråga sina leverantörer om fluorkarbon-fria plagg. Och dessa leverantörer kommer att gå till sina underleverantörer och fråga efter fluorkarbon-fria material. Sen kommer den positiva spiralen att börja snurra, allt snabbare, och det var din makt som köpare som satte igång det. Så underskatta inte din makt att förändra och påverka.

Bilder och kursiv text: Klättermusen enl ök!

Annonser