Helg igen och vädret är riktigt höstruskigt!
Samtidigt som det är härligt att kura hemma så är det måttligt roligt att vara på väg någonstans eller ännu värre – stå och vänta någonstans när det blåser genom märg och ben!! Sommaren känns långt borta och detta är bara början – men det finns ljusglimtar!

I helgen är det nämligen stor Chokladfestival på Nordiska museet

chokladfestivallogga.jpg

Välkommen till en festival för alla sinnen i dagarna tre. För sjätte året i rad intar chokladtillverkare, leverantörer, konditorier och restauranger museets stora hall och visar upp och säljer det senaste inom kvalitetschoklad. Provsmaka, njut och hämta inspiration till egna skapelser!

Chokladfestivalens
öppettider 2007
Fredag 12/10 kl. 10-20
Lördag 13/10 kl. 10-20
Söndag 14/10 kl. 10-18

Biljettpriser
Vuxen 100 kr
Barn & ungdomar, 6-18 år, 50 kr
Under 6 år fri entré

choklad.jpg

Foto: Bertil Wretling, ©Nordiska museet.

Läs mer här.

Program Lördag

Program Söndag

Ta med kontanter – alla utställare tar inte kort!!

Har glatt mig åt Nobelpriset i litteratur – Doris Lessing är riktigt bra! Alltid kul med otippade kandidater dessutom! En riktig krutgumma – 88 i år. Hon har beskrivit många kvinnoöden genom åren men vill själv inte få nobelpriset för detta – hon hävdar att män alltid får höra att de skildrar människoöden – det gör hon också!

doris_lessing.jpg

Fotograf: Renato Tan

Min egna Lessingfavorit är ”Det femte barnet” Förlag: Forum, jan 2001

Harriet och David är ett otidsenligt par under det hippa 60-talet. Båda drömmer om ett gammaldags äktenskap. Monogami till livets slut, kvinnan som hemmafru och en stor barnaskara.

De börjar med att skaffa ett stort hus, som de inte alls har råd med, särskilt som de börjar med barnaalstrandet på en gång så Harriet måste sluta arbeta. Davids välbärgade far övertar amorteringarna. Harriet föder i rask takt fyra barn. Hon orkar inte med allt ensam, men hennes mor får flytta in och hjälpa till. David och Harriet bjuder in släkten till påsk och jul.Alla vill leva som vi, de vill bara inte erkänna det, påstår Harriet självbelåtet.

Så föds det femte barnet, Ben. Redan under graviditeten plågas Harriet av olidliga smärtor genom hans sparkar. När han föds liknar han varken sina syskon eller sina föräldrar. Gula ögon, sluttande panna, långa starka armar, han verkar tillhöra en annan art, en neandertalare. Han är otroligt stark och amningen blir en ny plåga, och Harriet upphör snart med den. Ben tycks varken kunna känna eller behöva tillgivenhet. Han verkar mest av allt som ett livsfarligt rovdjur.

femt-barnet.jpg

Det är en hemsk bok men med tankar som är kusligt nära mycket man känner igen. Denna kvinna kämpar ändå för detta barn och kämpar samtidigt mot omvärldens misstycke. De andra barnen och makens ifrågasättande och skulden hon ändå känner för att det blivit som det blev. Ett tragiskt kvinno och barnöde! Tidvis fruktansvärt svart men mycket läsvärd! Det finns även en fortsättning om Ben (barnets) liv!

Ben ute i världen!

I Lessings första bok var han genomond och helt omänsklig. Nu skildras han mer inifrån, vi anar att han har mänskliga känslor även om han inte kan behärska sin vrede eller förstå sin omgivning. Som ett förvuxet barn tvingas han förlita sig på människor han möter. En tant ger honom mat, men när hon dör hamnar Ben i klorna på skurkar som utnyttjar honom till att smuggla knark. Han möter en manusförfattare som vill ha med honom i en film, men istället hamnar Ben i klorna på galna forskare som vill ta prover och undersöka hans hjärna…

Här hittar du alla Doris Lessings verk som utgivits på svenska.

Så ät choklad och läs i höstrusket allihopa – ha en fin helg!!

Bilder o kursiv text: Nordiska museet, Forum/ Bonniers förlag pressrum samt bokkanalen

Annonser