Bianchi di Spagna heter det på italienska, stora vita bönor!

Kokta stora vita bönor med utpräglat fast konsistens. Bönorna är rika på protein och kostfiber men fattiga på fett. De stora vita bönorna kom till Italien från Centralamerika via Spanien på 1500-talet. Därav namnet Bianchi di Spagna ”vita från Spanien”.

Passar utmärkt i sallader, grytor och soppor. Bönorna är också goda som de är, kalla tillsammans med olivolja och eventuellt lite vinäger.

Veckans bönrecept: Toscansk böngryta

ca 4 portioner
2 ekologiska morötter
1 ekologisk gul lök
1 ekologisk vitlöksklyfta
250 g ekologisk stjälkselleri
300 g ekologisk spetskål eller vitkål
2 msk olivolja
1 ekologisk citron
1 kruka färsk rosmarin
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (jag använder Renée Voltaires lantbuljong!)
2 burkar stora vita bönor, à 400 g (förslagsvis Saltås ekobönor, om inte det finns, Zeta eller ICA)
salt och peppar

1. Skala morötter, lök och vitlök. Skölj och ansa selleri och spetskål. Skär alla grönsaker i tärningar.
2. Fräs alla grönsaker utom spetskål i olivolja. Raspa skalet av en citron och hacka 1 msk rosmarin som tillsätts i grönsakerna. Tillsätt vattnet och lägg i grönsaksbuljongtärningen. Låt det koka sakta i 20-25 minuter.
3. Häll av och skölj bönorna, tillsätt dem och spetskålen. Låt grytan koka i 4-5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.
4. Servera med fisk, kyckling eller med bröd.

Lite lustig får jag väl vara och säga att en annan vit böna, tillika stor, stjärna, kommer till Stockholm i veckan! Gwen Stefani spelar för första gången på Globen på onsdag. Dit skulle jag mer än gärna gå!

Bilder: ICA, Saltå Kvarn, Zeta och google

Annonser