Jag var på föräldramöte för några veckor sedan. Det var inte något vanligt föräldramöte med val av ansvariga föräldrar osv utan det var mer en föreläsning. Vår kommun har, tro det eller ej, en person anställd som endaste allena fokuserar på att barnen ska må bra! Han föreläser i klassrummen mot mobbing, att bry sig om varandra stora som små, och även föresläsningar för oss föräldrar.

Han använder dockor. Handdockor. Han gör det jäkligt bra! Han gör det så bra, att tom de större barnen i 7:an och 8:an gärna träffar honom, med dockor!

En av många bra saker han sa var att man kan leda varandra med endast positiva ord! Har ni tänkt på att det ofta kan låta:

– Kan du aldrig städa efter dig!?

– Måste det alltid vara så här?!

– Men stäng av TVn nu då!

Jag är den första att erkänna att en torsdagskväll när orken tryter är det lätt att inte tänka innan man pratar till sina barn. Däremot vet jag, att det finns bättre sätt att uttrycka sig. Positiva meningar. Neutrala meningar i lugn ton. Och frågor!

Framför allt frågor (självklart till de lite större barnen som förstår vad man säger!) tycker jag är väldigt smart.

Hur kändes det?
Kändes det bra?
Kan du göra något annorlunda?

Du lägger ingen värdering i dina ord, och de kan förhoppningsvis svara med rätt känsla tillbaka!

Alla får gå kurs innan man får barn, men när de väl är här, då får vi klara oss själva! Var är föräldrautbildningen? Skulle det vara så fel? Skulle någon våga gå dit? Tips och råd på vägen. Från liten till stor. Konflikthantering är en ytterst vanlig kurs på företag. Varför bara där?!

Annonser