Visst är det väl något särskilt med fredagar? Helgen ligger öppen framför ens fötter. Visserligen kanske fredagen erbjuder ett dagsverke innan man får ta helg, men stämningen på arbetsplatsen brukar vara extra lättsam på fredagarna.

(det finns naturligtvis dem som inte arbetar 9-5 måndag till fredag, men kanske att fredagen i alla fall på något sätt pirrar lite extra.)

Hösten har kommit med ordentlig fart i Mälardalen nu. Igår var det nästan frost igen. Min mamma ringde och påminde om att ta in pelargonerna! Jag har en jättefin rosenknoppspelargon på trallen vid dörren.

Det är höstmarknader i hela landet och en populär grönsak i stånden är rödbetan. När jag var liten brukade vi äta kokta rödbetor med en rejäl klick smör på. Jojo! Idag lockas jag mer av recept som det här:

Rödbetscarpaccio med getostcrème

Ingredienser
4 rödbetor (300 g)
Getostcrème:
25 g valnötter
1 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta, skivad
100 g chèvre (getost)
3 msk Kesella kvarg
1/2 krm svartpeppar
Saffransdressing:
1/3 paket saffran (à 0,5 g)
1 krm salt
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Garnering:
1/2 ask solrosskott (à 50 g)
valnötter

Carpaccio är egentligen en rätt på kött. Denna klassiska rätt har inspirerat till en vegetarisk variant med kokta rödbetor.

Gör så här:
1. Skölj rödbetorna och skär av blasten 10 cm från roten. Koka rödbetorna mjuka i vatten. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet. Låt kallna.
2. Saffransdressing: Blanda saffran, salt och vinäger i en skål och rör tills saffranet löst sig. Tillsätt olja.
3. Getostcrème: Rosta valnötterna i olja tills de är gyllene, blanda ner vitlök mot slutet. Låt svalna och hacka grovt. Kantskär getosten och mosa den i en matberedare eller med en gaffel. Rör ner nötblandningen och kvargen. Smaka av med svartpeppar och ställ kallt. Hit kan förberedas.
4. Skiva rödbetorna tunt och fördela dem på tallrikarna.Lägg på solrosskott. Ringla över saffransdressingen. Forma getostcrèmen till ett ägg och lägg överst. Mal lite svartpeppar över tallriken och servera. Garnera med valnötter.

Valnötterna går bort för egen del då jag är lite allergisk mot just dessa nötter. Ska jag vara krass föredrar jag nog en vanligt hederlig olja och vinägerdressing, utan saffran.

Här är ännu ett underbart recept med rödbetor med fetaost, från denna folder

Hoppas att ni får en härlig fredag med lagom höstväder, tända ljus och en god septembermiddag, kanske med rödbetor!

Recept: Allt om Mat

Bilder: Allt om Mat och google

Annonser