Det pratas mycket om jämlikhet just nu. Vi Föräldrar Junior skriver om ämnet, utifrån barn, vilda pojkar och docklekande flickor osv. Diskussionerna går heta på bloggarna. Hur hanterar vi detta på bästa sätt?

Pappor uppmanas att nyttja sina pappadagar eller ännu hellre ta en större del av föräldraledigheten. Det blir allt vanligare. Jag skulle nästan våga säga att det blir allt mer ovanligt att pappan inte nyttjar sin pappadagar!

De flesta arbetsgivare har nog accepterat att pappor tar allt längre föräldraledighet. Om inte annat törs de inte säga någonting eftersom staten propagerar hårt för att få papporna att vara hemma med barnen när de är små. Nu pratas det ju tom om att ge bonus till de föräldrar som delar på föräldaledigheten!

I vår familj har pappan varit hemma i ca 5 månader med yngste sonen. Inget problem. Döm därför av min förvåning när förslaget på deltidsarbete inte alls mottogs med samma optimism. Nej det var inte omtyckt av hans arbetsgivare.

Jag skrev ju tidigare om problemet att få ihop vardagslogistiken. I de flesta familjer idag är båda föräldrarna arbetstagare. Ofta går en eller båda ner i arbetstid för att få ihop det med lämning och hämtning på dagis och skola på bästa sätt för familjen.

Men vårt förslag om delat ansvar mellan oss som resulterade i en deltid för oss båda på strax under 90 % föll alltså inte en av arbetsgivarna i smak. Vad gör man då? Alla föräldrar har laglig rätt att arbeta deltid till 75% upp till att yngsta barnet är 8 år. Hur tänker en arbetsgivare som säger nej? Bäddar det för en god relation med sin anställde? Knappast. Allra helst när kommentarerna lutar åt att det är bra när kvinnan tar det större ansvaret.

Jag anser att det ska vara upp till varje familj att själva bestämma fördelningen rörande deltid. I många fall tar en part det större delen av arbetstidsförminskningen. Vi strävar mot lika löner, borde vi inte också sträva efter delat ansvar?
(Ni vet väl om att ”barnår” tas tillvara i pensionsrätten förresten?)

Pojkarna ska ha möjlighet att leka med dockor och både tjejer och killar ska få ha rosa tröjor. Både föräldrarna är föräldralediga. Men deltidsarbete, är det bara för mammorna?

Bilder: Försäkringskassan och Google

Annonser