Utlovade en blogg om varmare träningskläder till hösten. Knepigt det där – beror ju på om man springer eller powerwalkar och i vilket tempo och distansen såklart också!

Jag springer ff i samma som under sommaren. Tighta shorts och linne med en keps utan skärm men kryper temperaturen under 15 tar jag min adidasjacka över:

jackaadidasclimacool.jpg

Jag bloggade om den här!

Men snart blir det ännu kallare och då är det lager på lager som gäller för smidighetens skull.

Fukttransporterande

Lager ett, det närmast kroppen bör bestå av ventilerande och fukttransporterande material som gärna smiter åt om kroppen. Du bör tänka på att plagget ska vara bekvämt och lätt att röra sig i. Ett exempel är stickad polyesterfiber som effektivt leder ut fukten till nästa lager. Understället är det viktigaste plagget som fungerar som en grund för resterande lager.

understall.jpg

understall2.jpg

299 + 299 kr hos Naturkompaniet

Detta är från Craft – både jag och Magnus har sådana MEN jag kikar mer och mer på smartwool – jag använder ullkläder till barnen och har gjort i många år men just smartwool är dessutom tillverkat av 100% återvinningsbara material. Strumpor i smartwool är perfekta när det är ruggigt ute!

Läs mer om det här.

Isolerande

Nästa lager, lager två, ska vara ett isolerande mellanlager som håller värmen samtidigt som det transporterar fukten vidare. Vid träningspass i kyligare temperaturer så ska mellanlagret isolera mot kyla samtidigt som det behåller värdefull kroppsvärme. Lager två kan uteslutas för den som anser att det blir för varmt.

houdinimellanlager.jpg

Houdini 1400 kr

mellanlager-ull.jpg

eller varför inte denna i ull från North face – dessvärre 1695 kr men sådan här kläder kan man faktiskt använda länge – det lönar sig i längden om man ändå ska köpa. Dessutom kan man ofta hitta en hel del på reor och outlets. Craftställen reas ofta på Intersport och Stadium!

houdini-mellanlager2.jpg

Mellanlagerbyxa Houdini 799 kr

Sköld och skydd

Det tredje och yttersta lagret fungerar som en sköld mot regn, vind och kyla. Även detta ska vara mjukt och medgörligt. Inifrån släpper det igenom fukten för att låta den dunsta på utsidan. Vid torrt och stabilt väder räcker det ofta med lager ett och två.

ytterlager.jpg

1695 kr för detta hos Naturkompaniet

Här kan du läsa mer om Marmontstället.

Bomull – nej

Längden på träningspasset är givetvis viktigt att ta hänsyn till. Ska du ta en rask promenad eller åka Vasaloppet? En sak är säker, du kommer att svettas. En bra regel är därför att inte använda bomullskläder i kallt väder. Bomull transporterar inte svetten vidare genom kläderna utan suger åt sig fukten som stannar kvar tätt intill huden och kyler. Förutom obehaget är det dessutom energikrävande eftersom mycket av din kraft går till att höja kroppstemperaturen.

Detsamma gäller tät nylon. Om du har ett funktionellt underställ mot huden, men ett tätt nylonställ utanpå det så stannar fukten kvar i mellanlagret. Är det riktigt kallt så kan det då bildas is innanför kläderna.

Ett vanligt fel många gör är att klä sig för mycket vid utomhusträning eftersom vi utgår från den kroppstemperatur vi har i viloläge. Men att svettas för mycket kan göra passet till en jobbigare upplevelse än nödvändigt. Även om du småhuttrar till en början så blir du snart varm. Prova dig fram till vad som passar dig.

Hittade dessutom ett test här!

Sen är det ju så att man faktiskt kan taga vad man haver också – bara man är medveten om det ovan om kyla och fukttransport!

handledsvante.jpg

Inte helt fel i spåren är även dessa handledsvärmare/vantar från Houdini á 189 kr

houdinimossa1.jpg

och denna ekomössa från Houdini a 200 kr.

Bilder och kursiv text: Adidas, Addnature, Naturkompaniet och Västerbottenskuriren

Annonser