I lördags läste jag en blogg hos Weronika som fick mig att börja fundera en del.

Det blev en diskussion om idrottens vara eller icke vara – HUR den varit och hur det på vissa ställen förändrats med tiden – men vems är ansvaret för att vi fått problem med barnfetma och mer osund livsstil idag och hur går vi vidare med detta?
Weronika skrev klokt:

”Nästan alla vet ju att det är bättre att äta råkost än chips, men ändå väljer många “fel” här. En kurs i måttfullhet och balans kanske? Det fungerar dåligt med utbildningar ovanifrån om morotens goda egenskaper, om det ändå serveras dålig mat hemma på bordet…

Det fick mig att börja leta om det fanns något om barn och förändrad livsstil i familjen – jag som inte är helt impad av Zarah Öberg efter ”Älskling vi dödar barnen” på Kanal 5 – fann ändå ett tips på hennes sida Pigga Barn. En kurs som Pigga Barn har tillsammans med Friskis och Svettis Stockholm.

friskissvettiskurs.gif

” Att förändra sin livsstil i en positiv riktning kan vara en rejäl utmaning för dig som vuxen.

Hur lyckas du då skapa bättre förutsättningar för ditt barns hälsa? Hur kan du motivera ditt barn till aktivitet och rörelse? Hur lyckas du framgångsrikt ändra kosten till det bättre?

F&S kurs Friska Barn riktar sig till dig med barn mellan 7 – 12 år och följer alla deltagare under ett helt år. Genom kunskap och inspiration får du och ditt barn de verktyg ni behöver för att skapa en hållbar förändring för hela familjen. Du som förälder är ditt barns viktigaste förebild – din tid, ditt engagemang och din egen motivation spelar stor roll för hur ni som familj hittar vägen till bättre hälsa.”

Här kan du läsa mer om det och kolla in Zarahs sida om kost för barn men även annat matnyttigt. Pris för kursen: 4 975 kr – vilket avskräcker dock!

Givetvis är det så att både föräldrar och skola har ett gemensamt ansvar för barnens sundare vanor. Föräldrar genom att vara goda förebilder och skapa ett bra hemmahälsoklimat och att familjen är aktiva inte nödvändigtvis inom idrott men rör på sig aktivt- går i skogen, promenerar osv.

Skolan har ett ansvar i att göra idrotten som ämne, mer tillgängligt och framförallt roligt för barnen MEN vi vet alla att allt inte är kul jämt, inte KAN vara kul jämt – vi kan inte skippa matten för att den är tråkig – inte heller idrotten. Däremot kan man utöka ämnen, ta in nytt och försöka göra idrotten roligARE.

Samtidigt är man som barn extremt utsatt just under dessa lektioner eftersom andra ser vad man gör – för att inte tala om under dusch och omklädning – där finns det massor att göra för både pedagogen och skolledningen – men att ta bort idrotten och göra den frivillig – är det verkligen lösningen? Mobbningen försvinner inte – den tar nya vägar – däremot håller jag helt med om att som det är på många ställen idag – så kan det inte behöva vara för många barn!! Däremot har vi inte råd att idrotten försvinner – det är den enda motionen en del barn får på en vecka. Hur kostsamt blir inte det i längden och det är just det vi går mot idag – skrämmande!

Ett annat problem hemma är att vardagslyx smyger sig på och blir mer vana idag – vi äter gott varje dag, unnar oss för vi är många som har en stressig livsstil. Är helt slut efter arbetsdagar eller arbetsveckor och vill ha semesterkänsla varje helg – ibland till och med varje dag – för att söka lyckokicken man kan få av den känslan.

Men vilket är priset? Vi njuter inte av det vi alltid får, vi jagar mer kickar och det märks idag – för det finns ett slut och det ter sig inte så lockande. Dessutom lär vi våra barn detta – vilka kickar ska dom söka i framtiden? Det är svårt sånt här men samtidigt befinner jag mig där själv – jag minns känslan när jag tänkte – till helgen ska vi äta lite godare – nu äter vi gott jämt – inte konstigt matidéerna tryter när man ska uppfinna hjulet varje dag! Dessutom är jag också trött efter en dag eller efter en vecka och det kan vara svårt att motivera mer rörelse när soffan är mycket lockande.

En någolunda bra idé läste jag om i senaste Mama – att ha ”after dagisdisco” där föräldrar och barn dansar ihop och har kul tillsammans – mer sådana ideér!

senastemama.gif

MEN bu för att det serveras öl och vin till de vuxna – det, för mig, hör inte ihop med barn!!!
Katerina Janouch har skrivit en krönika om alkohol och barn och hon bloggar också- hon skriver mycket bra öht!

Så hur det än är – så är både föräldrar och samhälle ansvariga för barnens välmående nu och i framtiden – bättre vi lär oss agera FÖR en mer hälsosam livsstil och samarbeta än kasta skit än hit och än dit! Jag undrar om kurser är lösningen – hur kan vi ha kommit så långt bort från verkligheten så vi behöver kurser i sådant här – samtidigt är det bra att de finns så man kan uppdatera sig – för det behövs uppenbarligen – återigen – skrämmande!

Bilder och kursiv text: Friskis och Svettis, Pigga Barn och Mama

Annonser