Åsa är en god vän till både mig och Jessica. Hon är först ut som gästbloggare på Ett bra liv!
********************************************************************

Enligt maken och barnen är det här världens godaste bröd! Kanske är det lite att ta i… Mättande är det i alla fall – det kan jag säga att det stämmer! Här kan det annars gå åt en limpa till frukost men det här räcker mycket längre – de får helt enkelt inte i sig så många skivor innan de är mätta!


Hel dinkel

Hela fröer och sädesslag sänker GI – dvs man får en långsammare blodsockerkurva. Vill man ytterligare sänka GI kan man sätta i några deciliter surdeg dag 2! Valsade gryner (havre, dinkel etc) har högre GI-värde än sina ursprungskorn på grund av dess behandling i valsen (lättare för kroppen att spjälka och ta upp) men om man kokar gröt på dem, eller som här låter ligga i hett vatten, blir de ”klistriga” och därmed svårare för kroppen att bryta ned = lägre GI.

Det här receptet ger 4 stora limpor. Det krävs dock en rejäl bunke för att sätta degen i (jag har en Electrolux hushållsassistent och den bunken känns i minsta laget när man blandar degen!) så har man ingen jättebunke kan man halvera receptet!

Dag 1 (jag brukar göra det på kvällen)
3 dl hel dinkel
3 dl hel korn (eller annat helt, 6 dl ”hela saker” i alla fall, ta efter tycke, smak och vad som finns hemma!)
2 dl dinkelflingor
2 dl kornflingor
2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 msk brödkryddor /fänkål
1,6 liter kokande vatten


Solrosfrön

Bild: Ewerman AB

Lägg allt i en stor bunke, rör om och ställ en tallrik på. Låt stå över natten.

Dag 2
Rör ned i bunken;
1 paket jäst
4 tsk salt
6 dl dinkel – fullkorn
2 dl rågmjöl – grovt
12 dl dinkel – sikt
ev 1 dl dinkelkli/havrekli
2 dl naturell yoghurt

Knåda degen rejält! Helst i maskin, 8-10 minuter. Låt sedan jäsa länge! Jästen sätts i kall deg vilket ger god smak men det behövs jästid! 3 timmar är rätt lagom. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar. Knåda varje del och forma limpor. Ställ på bakpappersklädd plåt att jäsa, ca 30 minuter. Skåra lite snyggt om du är på sånt humör! Jag gräddar alltid med termometer, upp till 95 graders innertemperatur så jag är inte helt säker på tiden det tar att grädda, kanske 40 minuter?! Om du inte har termometer, knacka i botten på bröden, låter det ihåligt är det klart!

Njut med en skiva stark ost på tipsar maken! 🙂

Annonser