En sak som jag tycker är härlig vardagslyx är färska kryddor! Antingen om man har det i köksfönstret, eller på balkongen eller i trädgården! Det går utmärkt att köpa dem i matvarubutiken, även om krukor man köper hos trädgårdsmästaren, Plantagen osv ofta är lite kraftigare och mer tåliga.

Bladen skördas när blomknopparna börjar synas och används färska eller lagras genom torkning eller inläggning i ättika. Basilikan är en av de mest populära kryddorna och passar i många olika rätter, speciellt tillsammans med ingredienser som tomat, ost och pasta. Även vissa likörer använder basilika som smaksättare, exempelvis chartreuse.

Odlandet av basilika är känt sedan det forntida Egypten, men arten kommer ursprungligen från Indien, där basilikan är en helig växt och används i morgonritualer av personer från det allra högsta kastet, brahminer. Förutom den i Europa mest kända basilikan som främst odlas i medelhavsregionen finns flera olika arter i Asien som spelar en viktig roll i bland annat thailändsk matlagning. I Europa är den thailändska känd som thaibasilika.

Jag tycker ofta att det blir så när jag köper basilika att vi använder det till sallad, tex tomat och mozzarellasallad, och sen står den stackars basilikan där och ser eländig ut och i värsta fall glöms bort och torkar! Helt i onödan. Jag vill därför tipsa om Jessicas goda pesto! Jessicas och Jessicas men hon gör i varje fall en väldigt god pesto!

Pinjenötter är ju galet gott!

Bild: Ewerman AB

Ingredienser:
Färsk basilika, vitlöksklyfta, pinjenötter, parmesanost, olivolja och slutligen salt och peppar om det behövs!

Gör så här:
Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.

Du kan göra dubbel sats att ha i kylen. Pesto håller ca en vecka och kan användas till mycket. Jag brukar exempelvis lägga pesto ovanpå lax i ugn!

TIPS: Helena bloggar också om basilika idag! Titta här för ett bra recepttips!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Basilika 2
Om man har varit i Rom så vet man att det finns en basilika till!

Basilika Maria Maggiore – Rom

Basilika i arkitektonisk mening är en kyrkobyggnad av halltyp – förebilden för alla kristna kyrkobyggnader. Den första byggdes på 300-talet i Rom. Basilikans långsmala rum avslutas med en halvcirkelformad utbyggnad, absid, som i gotiken motsvaras av koret. Basilikorna är orienterade i östlig-västlig riktning vilket beror på att Kristus enligt kristen tradition vid sin återkomst kommer att visa sig i öster.

Den romerska förvaltningsbyggnaden var basilikans förebild, och dess struktur med mittskepp med klerestorium och sidoskepp avskilda från mittskeppet av kolonnader utgjorde förebild för de kristna rummen ända in på 1800-talet. Ett ståtligt exempel är Maxentiusbasilikan på Forum Romanum i Rom. På en äkta basilika reser sig mittskeppet över sidoskeppen så att fönsteröppningar bildas i utrymmet mellan. Reser sig mittskeppet inte tillräckligt högt för att ge utrymme åt fönster kallas kyrkobyggnaden för en pseudobasilika.

Just Maria Maggiore var den första kyrkan/basilikan vi gick in i när vi var i Rom för några år sedan. Hon ser kanske inte mycket ut för världen på utsidan, men helt fantastiskt vacker på insidan.

Bilder från Google

Annonser