Vingåker är en liten kommun som ligger i Sörmland, västra kanten gränsandes mot Närke och Östergötland.

Vingåker blev känt under 1600-talet på grund av Säfstaholms slott. Från början var ortens bebyggelse starkt koncentrerad till området omkring Västra Vingåkers kyrka, men efter att orten anslutits till järnvägsnätet i och med uppförandet av den Västra stambanan år 1862 började samhället att expandera i sydlig riktning. Idag är Vingåkers centrum koncentrerat till Skräddartorget, som är beläget strax norr om järnvägsstationen – på vägen mot kyrkan. Det döptes för att knyta an till ortens tradition som betydande centrum för textilindustri. På och i anslutning till torget finns flera butiker. Där har man även placerat ut en skylt som talar om avståndet till kommunens olika vänorter.

Ett hårt slag mot orten var när tågen slutade göra uppehåll där år 1971, vilket försvårade kommunikationen med andra orter. År 2003 återfick man järnvägstrafik i form av regionala tåg på sträckan Stockholm-Södertälje-Katrineholm-Hallsberg. Av tradition har orten haft mycket omfattande konfektionsindustri. Under 1990-talet flyttades och avvecklades stora delar av denna. Textilindustrin upphörde helt år 2005, då de sista delarna såldes till utlandet. Det främsta skälet för detta var för höga produktionskostnader. I dagsläget har kommunen långt gångna planer på att renovera upp och bygga om centrala Vingåker.

Vingåker är bland annat känt för Vingåkersdansen, Vingåkersdräkten, Vingåkers Factory Outlet, Vingåkers Volleybollklubb, (som tog SM-silver år 2003), Säfstaholms slott, Kjesäters folkhögskola och före detta statsministern Göran Persson, som är född och uppvuxen där.

vingaker.jpg

Och i denna lilla kommun, med under 10.000 innevånare, har vi vårt torp. Vi åker in till Vingåker om somrarna när det är dags att fylla på förråden, och för att besöka Outleten! Vingåker Outlet är helt klart värt ett besök, när ni är på resande fot i sommar! Eller varför inte göra en dagsutflykt, från Stockholm ca 18 mil, Örebro 5,5 mil, Göteborg strax över 30 mil så det kanske är i mestalaget men å andra sidan nästan E20 hela vägen. På Outletens hemsidan hittar du vägbeskrivning samt längdmätare.

Vingåkers Outlet har en hel hög med olika kläd och skomärken under sitt tak. Mina bästa fynd under åren har nog varit, Salming – underkläder till mig, Mini a Ture – kläder till sonen, Reebok – träningskläder till dottern, samt ett antal jeans, Wrangler, Replay tex. Bra kläder till bra priser! 26/6 kl 10.00 öppnar deras stora fyndtält

Via deras nyhetsbrev som kom idag på mailen fick jag veta att Fabriksbutiken kommer att öppna denna vecka strax intill Vingåkers Outlet! Vi ses i Vingåker!!

Bilder: Vingåkers Outlet och Fabriksbutiken, text om Vingåker från Wikipedia

Annonser