Nej alla gillar inte sill, men matjesilltårta har kommit på stark frammarsch på våra midsommarbord senaste åren! Här kommer ett recept från Coop som jag tycker om, som inte innehåller någon gelatin. Tänk på att den ska göras dagen innan!

Matjesilltårta
6-8 bitar

Ingredienser
6 kavringar skurna på längden, ca 18 cm långa

Fyllning:
1 burk matjessill, 200 g
4 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
4 ägg, hårdkokta, finhackade
3 msk senap
3 tsk vitvinsvinäger
½ tsk socker
½ dl finhackad dill
½ dl finklippt gräslök
salt och peppar

Garnering:
1 rödlök i tunna ringar
1 burk matjessill, 200 g
4 ägg, hårdkokta, skivade
dill

Tillagning
Låt sillen till fyllningen rinna av och finhacka den. Blanda crème fraiche och ost. Tillsätt ägg, senap, vinäger, socker och kryddgrönt. Smaka av med salt och peppar. Dela fyllningen i två skålar och blanda ner sillhacket i den ena.

Kantskär brödskivorna och lägg två bredvid varandra på ett fat. Bred på av sillfyllningen och lägg på två brödskivor, nu på andra ledden. Lägg på sillfyllningen och de två återstående brödskivorna på samma ledd som det första lagret. Bred créme fraiche-blandningen ovanpå tårtan och runt kanterna. Täck tårtan väl med plastfolie och låt stå kallt till nästa dag.

Garnera med sill, äggskivor, rödlök och dillvippor.

OM man nu inte tycker om sill föreslår jag att man använder samma recept men uteslutar sill och kompletterar med rom/kaviar/algrom istället!

Bilder: Google, Passagen och Santa Maria