Om det inte regnar på midsommar som det märkligt nog nästan alltid gör (Jag har statistik!) har vi här söta kläder till barnen. Fungerar till gummistövlar också förvisso!

rea.jpg

Alla kläderna kommer från La Redoute, som har rea på mycket nu förresten!

Midsommar firar vi, på olika sätt och platser. Men varför?

Midsommar firas sedan urminnes tider. Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets andra kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet midvintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna, (Mårtensgås osv).

Den ickekristna traditionen att fira midsommar är framförallt centrerad till Lettland, Sverige, Estland och Finland, men liknade traditioner finner man även i delar av norra Europa och Storbritannien.

Midsommar firas traditionellt med att man reser en så kallad midsommarstång, en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet ‘maja’ som betyder löva.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och sedan fylla på med blad och blommor.

Midsommarafton infaller i Sverige sedan 1953 alltid på den fredag som ingår i perioden 19-25 juni. Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen m.fl. lagar jämställs den, liksom julafton, nyårsafton och påskafton, med allmän helgdag.

Midsommardagen är allmän flaggdag i Sverige.

Lite tips på trevliga platser att fira midsommar om man inte redan har sitt favoritställe med midsommarstång och dans:

Julita Gård i Sörmland, eller varför inte Skansen mitt i Stockholm. I Göteborg kan du gå till Trädgårdsföreningen eller till Slottsskogen. Varför inte vackra Läckö slott! Vill du som så många andra fira midsommar i Dalarna finns här en lista som bör räcka några år framöver! Lite norrut kan vi tipsa om Gammlia i Umeå!

Bilder i eget collage: Google och La Redoute. Samt Trädgårdsföreningen

Annonser