Ja då var det dags igen, helgblogg by Minks. Denna helgen är det dags för en liten resa, varför det passar bra att väva ihop det med lite tips och inspiration till andra utefter min egna erfarenhet.

Vi ska åka till Gimo Herrgård. Min mamma har fyllt jämnt här i vår och skall celebreras på detta sätt. Vi gjorde samma sak när min far fyllde år för två år sedan, och då åkte vi till Yxtaholms Slott.


Gimo Herrgård

Således handlar denna blogg om Slotts och herrgårdsweekends!

Det finns en uppsjö av slott och herrgårdar (och även andra trevliga ställen) som anordnar weekends av olika slag. Romantisk weekend, slottsweekend, herrgårdsweekend eller varför inte mordweekend! Det senaste låter mer brutalt än vad det är. Det handlar om att lösa en mordgåta under en slottsövernattning!

Countryside Hotels har 40 hotell spridda över hela landet. Björknäsgården i Östersund längst i norr och Karlby Kro i Ystad längst i söder. Hotellen är dock mest centrerade till Svealand och Götaland!


Karlby Kro

Rånäs slott
För några år sedan var jag och min käresta på romantisk weekend på Rånäs Slott. Rånäs ligger snett inåt landet från Norrtälje ungefär. Jag kan varmt rekommendera detta vackra slott! Vi valde att bo i en sidobyggnad för att få tillgång till en egen jacuzzi.

Rånäs Slott

Innan middagen erbjöds en guidad tur på slottet. Vi erbjöds ett glas Rånäs brännvin (Frisk, komplex smak av pomerans och kanel med toner av lakrits och cognac. Liten beska) och fick en fantastiskt bra information av en mycket duktig och trevlig guide! Maten vi fick var otroligt god och vinpaketet var mycket välsmakande. Topp tycker vi!

Yxtaholms slott
När min pappa fyllde 60 år överraskade vi honom med en slottsweekend. Ännu större överraskning blev det när de kom in på sitt rum och hörde hur det fnissades i badrummet, och där, stod deras barn med familjer. Även detta är ett mycket vackert slott, inbäddat i grönska vid en liten sjö i Sörmland, nära Flen.

Yxtaholms Slott

Till skillnad från Rånäs är det tyvärr inte mycket bevarat av den gamla inredningen, men känslan finns där i de gamla stentrapporna. Många av de stora rummen är idag inredda med design från exempelvis Bruno Mathsson och Josef Frank (om jag inte missminner mig). Vi valde en sk Calvadosweekend. Det innebar att vi efter middagen fick en liten calvadosprovning med tillhörande information. Det var mycket trevligt.

Middagen var också trevlig, även om servicen hade sina brister och hål, upphävdes det med en fantastisk ostbuffé av både franska och svenska dessertostar.

Ett ställe jag verkligen skulle vilja avnjuta en weekend på är Bomans i Trosa. Detta hotell, där varje rum har sin egen prägel. Maten ser ut att smaka helt gudomligt, även om det är ögats betyg än så länge.

DN listar de bästa hotellen i Sverige i Hotellpatrullen. Det är en gedigen bedömning utifrån; Rummen, utrymmen och aktiviteter, service och atmosfär, maten och prisnivå! Hotellet får på intet vis tro att de kan koppla när de väl fått sin bedömning i DN. Omtest görs regelbundet! Jag ser dock att de ej har testat om Gimo Herrgård sen deras nyrenovering. Jag lovar att göra mitt jobb med resumé efter helgen. Vi kommer nämligen att bo i de helt nyrenoverade rummen!

På återhörande!

Bilder: Yxtaholms Slott, Rånäs Slott, Countrysides Hotel och Google!

Annonser