Efter en smärre incident med mig, äldsta sonen och nässelutslag efter solskyddskräm så började jag kika runt lite. De flesta får inte problem med allergiska reaktioner men en del klarar inte av de kemikalier eller andra ingredienser i krämerna som man smörjer in kroppen med! Infon jag har hittat är att ju högre solskyddsfaktior – desto mer kemikalier. Jag har märkt tidigare på Tom att när han fått solfaktor 25 och uppåt så får han nässelutslag – nu råkade jag själv ut för det rejält trots bara solfaktor 8. Ju mer solkräm man duktigt smörjer in sig och barnen med – ju mer kemikalier blir det!

Tidigare har man lärt sig att man ska välja fysikaliskt solskydd om man inte vill utsätta sig för just kemikalier – kemikalierna tränger dessutom ner i huden och absorberar solstrålarna medan den fysikaliska reflekterar bort dem från ytan!
Den fysikaliska solkrämen lägger sig som en hinna på huden och upplevs som mer kladdig – den innehåller antagligen zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Vad man däremot INTE vet – är att dessa också kan ge bieffekter – bara det att de inte tränger ner i huden på samma sätt som de kemikaliska! Risken för allergier är ändå påtaglig!

Allra säkrast ÄR att följa solråden som finns 11-15 i skuggan, ha täckande kläder som solskydd (solskyddskläder på barn)och OM man smörjer sig – använda fysikaliska krämer när det absolut behövs – speciellt till barnen och duscha ordentligt efteråt för att få bort ev kräm från huden snabbast möjligt! Givetvis är riskerna i framtiden ff övervägande för att man ska anse att solskyddskrämer är viktigt MEN man kan ta till sig info och göra det bästa av situationen. Kanske tänka mer på solråden och använda kläder som täcker i större omfattning än förlita sig på solskyddskrämernas förtjänster – det ÄR trots allt något konstgjort så vi ska kunna vara ute i solen mer än vi annars skulle kunna!

Läs mer HÄR
Här finns en artikel från Expressen tidigare i år

Här finns råd och tips från sola sakta

Här kan du kika på resmålstips på solfaktor och sola – dit DU ska!

Bilder: ACO Källor: Finska konsumentverket, Apoteket, Sunblock, SSI och sola sakta – cancerfonden

Annonser