Diskussionen uppkom nyligen när vi diskuterade möjligheten att ta sig ut i Europa med tåg. Det går, men det är inte enkelt, och verkligen inte billigt. Svårt och dyrt med andra ord. Att luffa runt ja, men att ta sig från Stockholm till en bestämd ort en bit ner i exempelvis Italien, knepigare! När priset dessutom är riktigt dyrt, och lågprisflygen kan erbjuda en resa för 1 kr (+ skatter) faller lotten lätt på luftflottan.

SJ erbjuder en Miljökalkyl
SJs miljökalkyl är ett redskap för företag att göra en miljöredovisning. Att ta tåget är en besparing av de miljökostnader som följer när tåget blir det huvudsakliga transportalternativet för de anställdas resor.

Miljökalkylen är skapad på ett sånt sätt att även privatpersoner kan dra nytta av den. Kalkylen visar även på individnivå hur mycket resandet belastar miljön och vad det kostar i faktiska pengar att åtgärda de miljöeffekter som uppstår.

SJ lanserar i dagarna SJ Prio, få poäng på dina resor! Jag som pendlar dagligen till och från arbetet med SJ kommer ganska snart att avancera från vit nivå till grå nivå. En poäng för varje krona. Poängen går sedan att lösa in till biljetter, mat eller internettid på tåg.

Det är ingen dum idé, men jag skulle hellre få sitta till och från jobbet!!

Om du ändå tar flyget, som vi gör ibland, finns en liknande sida, Greenseat, där du kan göra en beräkning hur mycket det kostar att kompensera koldioxidutsläpet.

Men det finns faktiskt alternativ till charterresor med flyget. Fritidsresor har i år lanserat Blue Train, charter med tåg! Eller fanns kanske vi ska säga för resorna tog slut i ett nafs!! Jag tror att vi kan gissa att de expanderar till säsongen 2008!

Och vet ni, det är bara 3 veckor kvar till midsommar, och efter midsommar, ja då är det ju semestertider!

Bilder: Google, SJ och Fritidsresor

Annonser