Mor lilla mor, vem är väl som du.

Mors dag är en högtid som uppmärksammar moderskapets mödor och firar minnet av ens moder, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är ingen allmän flaggdag men flaggning är vanligt förekommande.

Dagen introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Ann Jarvis för att på årsdagen av hennes egen mors, Anna Jarvis, bortgång hedra dennas minne, och spreds till Europa, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firade man mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg.

Mors dag firas i de flesta västerländska länder men på olika datum: USA, Danmark, Tyskland och Finland andra söndagen i maj, i Storbritannien och Irland fjärde söndagen i fastan (dvs tre veckor före påsk), Norge andra söndagen i februari, i Sverige sista söndagen i maj

Hoppas att alla ni mammor där ute har haft en riktigt härlig dag!

Jag har stått på fotbollsplanen, som fotbollsmamma tillika tränare, för tjejlaget där min dotter spelar. Det resulterade i ett antal mål och två ilröda välbrända armar. (Skulle det inte bli regn idag? Vi hade regnkläder med oss, men borde ha haft solskyddsfaktor!!)

Bild: google

Annonser