Visst är det härligt med värme och sol! Men solens strålar kan vara farliga! Det gäller att skydda sina ögon från den starka solen med ett par bra solglasögon! Detta gäller stora som små! Det är viktigt att barnen har ett bra skydd för att minska risken för att drabbas av grå starr i vuxen ålder.

CE-märkning finns idag på i stort sett alla solglasögon, från billigaste på macken till värsta märkesbrillorna hos optikern. Faktum är att man får leta länge efter glasögon utan CE-märkning. Men det finns en viktig poäng som CE-märkningen missar, nämligen genomsläppligheten av det skadliga blå ljus som finns i solens strålar.

Statens Provningsanstalt delar in glasögonen i tre sk filterkategorier, beroende på hur mycket ljus de släpper igenom.

Filterkategori 1: 43-80% av ljuset släpps igenom
Filterkategori 2: 18-43% av ljuset släpps igenom
Filterkategori 3: 8-18% av ljuset släpps igenom

Generellt kan man säga att ju högre kategori desto bättre skydd för ögonen. Glasögon i högre kategorier än 3 innebär dock problem att urskilja t.ex. trafiksignaler, blinkers och blåljus på utryckningsfordon.

2007 års test av solglasögon
2006 års test av solglasögon för barn

Ögonexpertens tio bud – kräv detta av dina solglasögon

1. Mörka glasögon utan UV-skydd lurar pupillen att vidgas, vilket kan skada ögat. CE-märkta solglasögon har garanterat fullt UV-skydd.

2. Solglasögonen bör sluta tätt runt ögat. Detta gäller framförallt i miljöer med stark reflektion av solljus, tex på havet eller ett soligt vinterfjäll.

3. Ju starkare ljus desto mörkare glas. Men var försiktig med alltför mörka glas vid bilkörning då de kan filtrera bort vissa signalfärger.

4. Ett bra glas bör släppa igenom alla färger för en korrekt återgivning av verkligheten. Gröna och grå glas ger bäst färgåtergivning. Bruna glas rekommenderas vid bilkörning.

5. Vissa solglasögon har graderat ljusgenomsläpp. De är bra vid bilkörning eftersom de låter föraren se instrumentbrädan tydligt.

6. S k fotokromatiskt glas blir mörkare vid ökad exponering för solljus. Reaktionstiden är dock för långsam för att de ska räknas som riktigt bra.

7. Buckliga eller ojämna glas kan ge avbildningsfel och därför inverka negativt på synskärpan. Det är extra viktigt för små barn att glasen håller hög optisk kvalitet eftersom deras synsystem inte formats färdigt.

8. Solglasögon med slipade glas ska vara antireflexbehandlade för att eliminera oönskade reflexer. Det är en fördel om de är polariserande.

9. Välj solglasögon i ett komfortabelt material. Mineralglas är tåligt men tungt. Plastmaterial är lätta och ger dessutom ett bättre UV-skydd.

10. Billiga CE-märkta solglasögon har fullgott UV-skydd och funkar utmärkt för till exempel bilkörning. Men de har oftast sämre färgåtergivning. Det är värt att lägga någon hundralapp extra för högre kvalitet.

Jag jagar nya solglasögon till mig själv, så har du köpt nya i år som du kan rekommendera, tipsa mig! Ps Jag vill inte se ut som en myra a la Paris Hilton! ds

Källa: Capio Medocular

Annonser