Beror på hur man menar såklart men visst kan man göra massor för miljön genom att tänka efter även när det gäller träningen!

Köper du allväderskläder – kolla hur de impregnerats – i Sverige är det inte ännu fastställt vilka halter som är ok när det gäller vissa flourerande ämnen (är reglerade i USA) som t.ex PFOS ( PerFlourOktanSulfat) och FTOH ( FlourTolOmerAlkohol) som är vanligast vid impregnering. Dessa är svårnedbrytbara och lurar hormonerna i kroppen och stör biologiska processer som ex fertiliteten. Svenska Naturskyddsföreningen har tillsammans med Norska Naturvernförbundet gjort en undersökning för att fastställa halten av giftiga kemikalier i just allväderskläder och fann att två av de ledande sportklädesmärkena i Sverige hade mycket höga halter av dessa ämnen och fler andra hade höga halter.
De material som undersöktes var Fine Tex DuPont Teflon, GoreTex Pac Lite, Helly Tech och TCS Water. När det gäller barnkläder säljs de av tillverkarna: Polarn o Pyret, Peak Performance, Helly Hansen och Everest. Några andra varumärken som inte undersöktes men som man sökt vidare på och upptäckt även innehåller fluorerade ämnen är Bävernylon,Vent air och Reimatec. Skrämmande att detta tillåts i alla kläder men fruktansvärt att det finns även i barnkläder – vi vet inte alls hur det påverkar på sikt – vi växte INTE upp med alla dessa funktionskläder!

barnjackor.jpg


Läs mer här!

Läs Svenska Naturskyddsföreningens rapport HÄR

Ekotrend är givetvis på G även inom detta område och först ut med en gedigen ekologisk filosofi är Patagonia – de började redan för flera år sedan att tillverka sina bomullskläder i ekologisk bomull och fleece av återvunna PET flaskor. I Sverige finns Klättermusen som satsar på impregnerade kläder UTAN flourerade ämnen samt att North Face och NIKE lanserar ekologiska kollektioner.

Något annat man kan tänka på är Ftalater som man t.ex kan hitta i mjuka tryck på kläder – men där de finns mest är i hygienartiklar. Svenska Naturskyddsföreningen har gjort en undersökning som visar att i ca 80% av deodoranterna, hårsprayerna, hårmousserna och parfymerna innehåller ftalater – till och med i en produkt av Body Shop! Det är framförallt två ftalater man kan hitta – DEHP och DPB – EU har beslutat att förbjuda dessa men det finns fler ftalater kvar – de kan gömma sig under beteckningar som parfym och alcohol denat.

Bakteriefria kläder kan låta super – man slipper svettdofter – här används ett ämne som heter Triklosan ( en klorförening) som togs upp i medierna tidigare när det gällde antibakteriell tandkräm men används även för kläder. Föreningen tar död på alla bakterier och studier visar på att det eventuellt skulle kunna klassas som antibiotika vilket har gjort att sjukhus valt att inte använda sig av Triklosan för att undvika resistens. Det finns dock kvar i hushållsprodukter, tandkrämer, tvålar och sportkläder. Läs innehållsförteckningar och undvik kläder som är antibakteriella.

Några rättvisemärkta löpskor finns inte – finns de och jag missat det – tipsa gärna!! Det enda som egentligen har hänt är att en del skotillverkare fått uppförandekoder så att åtminstone arbetarnas arbetsförhållanden i Asien (där de flesta tillverkas) ”ska vara” förbättrade! Finns dock massor kvar att göra här!

När det gäller maten så divideras det fram och tillbaka om ekologisk mat är bättre och mer näringsrik än konventionell mat – men en mathållning med mindre gifter måste på sikt ge friskare kropp?!
Man har mätt halter av lagrade bekämpningsmedel i urinen hos de som ätit konventionell mat och man har funnit en högre halter av medel som är förbjudna i Sverige – troligen kommande från hårt besprutade grönsaker och frukter och kaffe. Exempelvis Vindruvor, Bananer, Paprika, Vitlök och just Kaffe som tillhör de mest besprutade i världen.

Så man kan ta små steg mot en bättre värld OCH må bättre själv!

Så summan av alltihopa – VAD kan du göra:

– leta kläder utan flourrerande ämnen, ftalater och triklosan
– skippa antibakteriella kläder och hygienartiklar
– Använd tätvävd bomull eller ull som ventilerar och håller varmt
mycket bra
– Om man impregnerar själv – använd ett impregneringsmedel UTAN lösningsmedel – tvätta nya produkter för att ta bort gifterna
– köp inte heller produkter innehållande Triklosan
– försök handla ekologiska matvaror

Läs mer HÄR

patagonia1.jpg

Källor samt bilder: Svenska Naturskyddsföreningen, Patagonia och Göteborgs fria tidning, idé från Runners World

Annonser